Acasă Actualitate De miercuri, s-ar putea vaccina împotriva COVID-19 inclusiv minorii cu vârste între...

De miercuri, s-ar putea vaccina împotriva COVID-19 inclusiv minorii cu vârste între 12 și 15 ani

2010
DISTRIBUIȚI

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunță că de miercuri, 2 iunie, ar putea începe imunizarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, cu vaccinul Pfizer-BioNTech. Totul depinde de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), dacă se respectă criteriile procedurale conform calendarului agreat.

Vineri, 28 mai, tot EMA emitea recomandarea de autorizare a vaccinului Comirnaty, cel produs de Pfizer-BioNTech, pentru această categorie de vârstă. La fel ca și până acum în cazul adulților, schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile.

„Pentru facilitarea înscrierii la programare, platforma electronică va fi optimizată și, începând cu data de 1 iunie, permite înscrierea la vaccinare a minorilor prin intermediul conturilor părinților, tutorilor sau ale aparținătorilor legali. De asemenea, vaccinarea copiilor se poate realiza fără o programare prealabilă în platformă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie, unde se administrează acest tip de vaccin, sau la evenimentele de tip maraton, drive-trough”, transmit reprezentanții CNCAV.

În continuare, cei care coordonează activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 în România atrag atenția că vaccinarea este gratuită și voluntară, iar pentru atât chestionarul de triaj, cât și formularul de consimțământ informat pot fi descărcate de pe site-ul ROVACCINARE. În cazul copiilor, documentul poate fi semnat de către unul dintre părinți, de tutorele sau reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare, adulții vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, pașaport, sau, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani, certificatul de naștere).

„Potrivit EMA, datele care rezultă din studiile clinice arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune ale vaccinului COVID-19 Pfizer/BioNTech în cazul copiilor între 12 și 15 ani, sens în care eficacitatea la aceștia este foarte mare. Totodată, studiile efectuate relevă faptul că în grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați”, mai dau asigurări reprezentanții CNCAV.

Comentarii

comentarii