Acasă Eveniment De Sf. Ilie, la izvorul „Scăldătoarea Vulturilor” de pe Muntele Semenic

De Sf. Ilie, la izvorul „Scăldătoarea Vulturilor” de pe Muntele Semenic

DISTRIBUIȚI

sambata de sf. ilie la scaldatoarea vulturilor pe semenicTradiţia populară spune că, în apropierea piscului Piatra Nedeii, de veacuri se săvârşeau ritualurile unor credinţe necunoscute. Aşa se explică pelerinajul la Scăldătoarea Vulturului (un izvor cu apă curată şi rece), în ziua Sfântului Ilie, în fiecare an, la 20 iulie, apă care pe parcursul anilor s-a dovedit a avea puteri tămăduitoare de patimi trupeşti.

Izvorul „Scăldătoarea vulturilor”, loc sfânt, cu ape tămăduitoare, se află pe Muntele Semenic, în apropierea unei vechi bisericuțe de lemn care a ars la sfârşitul secolului al XIX-lea. Aici, pe o culme deasupra cabanelor, la marginea pădurii de brad, s-a înălţat biserica schitului cu Hramul Sfântul Prooroc Ilie.

Sâmbătă, 20 iulie, de Sf. Ilie, PSS Lucian, episcopul Caransebeşului, a săvârşit sfinţirea cea mică a apei şi apoi a sfinţit troiţa. Conform Episcopiei Caransebeşului, frumuseţea naturală a locului a determinat credincioşii să construiască, între anii 1945-1946, o biserică din lemn, iniţiativa construirii schitului aparţinând inginerului Alexandru Papp. După 1989, IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, la o vizită canonică la aceste locuri, constatând deteriorarea schitului, a luat hotărârea ca schitul să fie reactivat prin încredinţarea conducerii schitului părintelui ieromonah Porfirie Nica. În scurt timp, acesta a ridicat un corp de clădire ce adăposteşte chilii, trapeză, bucătărie, arhondaric.

Biserica schitului a fost renovată, primindu-şi binecuvântarea la data de 20 iulie 1999, prin slujirea Preasfinţitului Episcop Laurenţiu Streza. Actualmente, schitul de pe muntele Semenic împodobeşte mireasma muntelui situat în centrul Banatului Montan, binecuvântând credincioşii.

În ajunul sărbătorii, Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale a Schitului Semenic, precum și a Mănăstirii Vasiova, iar în ziua cinstirii sfântului la Catedrala episcopală din Caransebeș. La orele serii, potrivit tradiției, Preasfințitul Lucian a fost prezent în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii „Sfântul Ilie de la Izvor” Vasiova. Chiriarhul a oficiat, în altarul de vară al așezământului monahal, slujba Vecerniei cu Litie. La slujbă au participat autorităţi centrale şi locale, precum şi un număr impresionant de credincioşi.

De asemenea, la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Catedrala episcopală din Caransebeş şi-a cinstit ocrotitorul. Sărbătoarea a debutat cu o procesiune de la Centrul Eparhial la catedrala episcopală, iar apoi Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane din Timişoara.

Catedrala episcopală din Caransebeş a primit, la data de 12 septembrie 2010, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un al doilea hram, ocrotitorul acesteia devenind Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Această prăznuire s-a adăugat hramului tradiţional „Învierea Domnului”. La slujbă au participat autorităţi judeţene și locale, precum şi un număr însemnat de credincioşi din localitate și împrejurimi.

Comentarii

comentarii