Acasă Actualitate De zece ani în UE – Calea de urmat! România preia șefia...

De zece ani în UE – Calea de urmat! România preia șefia Consiliului Uniunii Europene

DISTRIBUIȚI

Ruse a găzduit, vineri, 20 octombrie, un important Forum transfrontalier România-Bulgaria, intitulat “De zece ani în UE. Calea de urmat”. Centrul Kaneff  din cadrul prestigioasei Universități din Ruse a fost loc de discuții și dezbateri foarte interesante, moderate de către jurnalistul, prezentatorul și producătorul bulgar, Martina Gancheva, vorbitoare fluentă de limba română. Forumul a reunit nume importante din cele două țări, europarlamentari, experți, profesori universitari.

Discuțiile au fost organizate pe două paneluri, centrate pe subiecte fierbinți ale momentului prezent pe care îl traversează UE, dar și detalierea particularităților specifice relației României și Bulgariei cu Uniunea Europeană:  Zece ani de la aderarea Bulgariei și României la UE: avantaje, lecții învățate și perspective de viitor, care este impactul aderării la UE asupra Bulgariei și României?, care au fost beneficiile și punctele nevralgice ale aderării?, care sunt principalele provocări cu care se confruntă UE?, cum se pot folosi instrumentele președinției Consiliului pentru a influența cursul evenimentelor? și multe altele.

România și Bulgaria se pregătesc să preia, în scurt timp, președinția rotativă a Consiliului UE (Bulgaria – de la 1 ianuarie la 30 iunie 2018, România – de la 1 ianuarie 2019 la 30 iunie 2019), perspective care, de asemenea, au fost bine punctate la Ruse.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a participat la evenimentul important din Bulgaria și a avut intervenții ferme în timpul dezbaterilor. Maria Grapini s-a făcut remarcată, de-a lungul vremii, prin poziții categorice, privind subiectele accesului la spațiul Schengen, respectiv ridicarea MCV-ului, în privința României și Bulgariei. La Ruse, umanista le-a reconfirmat, pledând pentru o decizie corectă și obiectivă a statelor membre, în condițiile în care, în opinia sa, ambele țări îndeplinesc criteriile de aderare, respectiv anulare a interdicției MCV. În egală măsură, Grapini a insistat pe importanța unei relații româno-bulgare de monolit, pentru atingerea intereselor comune.

“Mă bucur că putem face, astăzi, aici, o analiză de 10 ani! Sunt un pro-european și ca fost om de afaceri, găsesc și argumente. Evident că nu există în practică varianta ideală, întotdeauna vom avea plusuri și minusuri. Am înțeles și că niciodată nu poți să fii puternic, de unul singur. În concluzie, avem nevoie ca UE să existe. Și România și Bulgaria dețin procente importante de pro-europeni și asta mă bucură. De ce trebuie să fim și mai aproape, unii de alții? E ca-n viață, familia poate fi departe, dar cu vecinii trebuie întotdeauna să te înțelegi bine! Nimeni nu ne poate iubi mai mult decât ne iubim noi, și asta trebuie să fie valabil de la simplu cetățean și până la instituții publice. Trebuie să ne stabilim prioritățile, avem deja în lucru proiecte majore comune,  cum ar fi regiunea Dunării, macro-regiunea Mării Negre, interconectivitate și infrastructură dezvoltată, pentru un transport eficient și sigur, pe toate palierele: rutier, pe calea ferată, maritim și fluvial”, a declarat, la Ruse, europarlamentarul PPU-sl .

Maria Grapini a oferit, în oglindă cu Bulgaria, cifrele ascensiunii categorice a României, economic, social și instituțional, în cei zece ani de apartenență europeană, de la PIB, la rata inflației și până la salarizare.

“Cifrele poate că sună sec, dar transformările sunt evidente. Apartenența la UE ne-a adus schimbări majore. N-avem încă salarii ca-n Germania, dar nu se pot obține toate, rapid și ușor. Este evident că trebuie să încurajăm IMM-urile, pentru că sunt vitale într-o economie performantă, să conștientizăm administrațiile, în privința absorbției fondurilor structurale, să sperăm la stabilitate politică. Sper într-un parteneriat solid cu țara dumneavoastră!“, a mai spus umanista Maria Grapini. Forumul transfrontalier a fost deschis de către guvernatorul regiunii Ruse, Galin Todorov Grigorov și de reprezentanții Birourilor de Informare ale PE, în România și Bulgaria.

 

 

Comentarii

comentarii