Acasă Actualitate Debut în forță la UPT Nippon Autumn Fest – Kakehashi

Debut în forță la UPT Nippon Autumn Fest – Kakehashi

DISTRIBUIȚI

UPT Nippon Autumn Fest – Kakehashi, organizat de Centrul Jutsu pentru colaborarea cu Japonia din cadrul Universității Politehnica Timișoara, a debutat în forță. Vineri, 22 noiembrie 2024, la Biblioteca UPT a avut loc deschiderea festivalului, vernisajul expoziției de kimono-uri și ikebana, KakehashiConnecting Bridges, și un recital de pian cu piese inspirate din folclorul japonez, al căror aranjament musical a fost realizat de Rudolf Dittrich 1894/1895.

Kakehashi  înseamnă „punte de legătură” în limba japoneză și acesta este și conceptul sub semnul căruia Centrul Jutsu a programat o săptămâna densă de activități educaționale, artistice și academice de o mare diversitate, menite să faciliteze atât dialogul intercultural, cât și schimbul atât de necesar de experiență tehnică și științifică.

În deschiderea evenimentului, dr. Camelia Nakagawara, directoarea Centrului Jutsu, a prezentat programul evenimentelor, exprimându-și satisfacția că, la un an de la înființare, centrul a reușit să coaguleze deja o adevărată comunitate interesată de cultura japoneză.

Tot în deschidere, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a salutat participanții, subliniind interesul enorm de care s-au bucurat atât cursurile de limba japoneză organizate la UPT, cât și evenimentele culturale organizate de Centrul Jutsu.

Recitalul muzical cu piese inspirate din folclorul japonez, interpretate de Minodora Luca, o participantă la cursurile de limba și cultura japoneză, expoziția de ikebana, cu aranjamente florale având ca temă „punțile de legătură”, realizate de artista Monica Veress și expoziția de kimonouri originale, rare, din colecția doamnei Camelia Nakagawara, au încântat audiența.

Festivalul a continuat a doua zi, în 23 noiembrie, cu prelegerea Excelenței Sale, ambasadorul Japoniei în România, dl. Takashi Katae, cu tema „Overview of Japan’s foreign policy and Japan-Romania strategic partnership”. În cadrul prezentării sale, distinsul oaspete a realizat o trecere în revistă a situației geopolitice mondiale actuale, subliniind faptul că țara sa este mai apropiată de valorile euro-atlantice, iar în acest sens a fost semnat, anul trecut, parteneriatul strategic între Japonia și România. De asemenea, ambasadorul Japoniei în România a menționat companiile japoneze prezente în România, orașele înfrățite din cele două țări, legăturile culturale stabilite, arătând că prezența Centrului Jutsu la Universitatea Politehnica Timișoara reprezintă o oportunitate pentru creșterea în continuare a relațiilor de colaborare pe linie de educație, cercetare, cultură și investiții economice. Tot în 23 noiembrie a avut loc un dialog cald al ambasadorului Japoniei cu cursanții din programul de limbă și cultură japoneză al Centrului Jutsu, pe care i-a încurajat să continue.

Duminică, 24 noiembrie, în cadrul festivalului a avut loc, în Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara, un eveniment internațional: conectarea online cu cu una dintre instituțiile nipone de învățământ superior de top, Universitatea Tohoku din Japonia, Institutul Internațional de cercetare IRIDeS, un institut specializat în prevenirea dezastrelor și înlăturarea efectelor acestora. Profesori și cercetători ai acesteia – Fumihiko Imamura, Miwako  Kitamura, Orika Komatsubara – au prezentat o serie de fime documentare realizate de jurnalistul Michihiro Chikata, invitat special al festivalului, despre dezastrele petrecute în Japonia (cutremure, inundații, tsunami, accident nuclear), subliniind eforturile depuse pentru limitarea efectelor acestora. De asemenea, au fost evidențiate lecțiile învățate în special după cutremurul și tsunami-ul din 2011, studiile apărute în domeniul managementului dezastrelor, studierea fenomenelor, reconstrucția fizică după dezastre, dar și necesitatea vindecării traumelor provocate de dezastre, inclusiv prin intermediul artei. Prezentările au fost urmate de o serie de întrebări adresate online de cadre didactice și studenți din Universitatea Politehnica Timișoara, prezenți la eveniment. Excelența Sa, ambasadorul Japoniei în România, dl. Takashi Katae, a onorat cu prezența sa și acest eveniment.

Luni, 25 noiembrie, la Biblioteca UPT, prof.dr. Camelia Nakagawara a prezentat „Japonia, locuri și peisaje și reprezentarea lor în artă: poduri faimoase”, urmat de proiecția filmului artistic „The Lines That Define Me” (Liniile care mă definesc) – povestea unei transformări personale prin caligrafia cu pensula.

Festivalul japonez de toamnă Kakehashi continuă cu o serie de evenimente inedite, până în 29 noiembrie 2024, data până la care va fi deschisă și expoziția din holul Bibliotecii UPT.

Comentarii

comentarii