Acasă Administraţie Decebal, Traian şi Burebista, pe aceeaşi stradă, lângă Cercul Militar

Decebal, Traian şi Burebista, pe aceeaşi stradă, lângă Cercul Militar

DISTRIBUIȚI

Decebal3Schimbarea feţei Pieţei Libertăţii din Timişoara, după renovarea care se va finaliza într-o lună, va aduce şi alte modificări ale arhitecturii locului, cea mai semnificativă fiind mutarea statuii lui Decebal din faţa Cercului Militar în dreptul unei alte laturi a clădirii, unde va fi amenajat un grup statuar format din trei piese, Traian, Decebal şi Burebista.
Intrarea principală în Cercul Militar va fi flancată de statui noi, adecvate perioadei veacului al XVIII-lea, când a fost construită Piaţa Libertăţii.
‘Doresc să mutăm statuia lui Decebal din Piaţa Libertăţii pe strada Mărăşeşti. Sunt mai multe motive pentru care vreau să facem acest lucru. Monumentul este eclipsat de monumentul central (statuia Sf. Nepomuk, n.r.) care este mult mai maiestuos şi care, întotdeauna, va fi el în prim plan, iar statuia lui Decebal va rămâne neobservată’, a declarat marţi primarul Nicolae Robu într-o conferinţă de presă.
Edilul-şef spune că a făcut câteva sondaje între diverse grupuri pe care i-a întrebat dacă ştiau că în Piaţa Libertăţii se află statuia lui Decebal, iar aceştia nu ştiau. ‘Era eclipsată şi de arbori, dar şi de monumentul Sf. Nepomuk’, a explicat Robu.
Un alt argumet pentru care primarul propune mutarea statuii lui Decebal din Piaţa Libertăţii este acela că strămoşul nostru dac nu a avut nicio legătură cu istoria Pieţei Libertăţii, construite în jurul anului 1730, după ce trupele eliberatoare conduse de prinţul de Savoya au intrat în cetate şi i-au alungat pe turci.
‘Tot ceea ce este în Piaţa Libertăţii poartă amprenta unei anumite epoci istorice. În noul aranjament al Pieţei Libertăţii nu este potrivit să rămână în continuare statuia lui Decebal. I-am cerut arhitectului şef să analizeze ideea să mutăm această statuie tot în dreptul clădirii Cercului Militar, dar pe strada pietonală Mărăşeşti, unde nu este nimic şi să facem un mic complex statuar, alături de Decebal să avem şi statuile lui Burebista şi Traian. Sunt cei trei înaintaşi iluştri ai noştri din Antichitate şi trebuie să îi avem la vedere, cu tot respectul cuvenit’, a detaliat Robu.
Piaţa Libertăţii a avut mai multe denumiri de-a lungul istoriei sale: Piaţa Prinţului Eugen de Savoya, Piaţa Armelor, Piaţa Militară sau Piaţa Paradelor. A primit numele de Piaţa Libertăţii în anul 1848, odată cu izbucnirea revoluţiei maghiare, dar după ce armata austriacă a recucerit oraşul, piaţa a revenit la numele de Piaţa Prinţului Eugen de Savoya.
Municipalitatea ar dori să transforme Piaţa Libertăţii într-un loc plin de viaţă şi de cultură, în care să se manifeste studenţii facultăţii de Muzică şi cei de la Arte Plastice, dar să aibă loc şi un schimb de gărzi la Cercul Militar, precum este practica la Palatul Buckingham.

Comentarii

comentarii