Acasă Cultura Deceniul cultural german în Banater Bergland. Literatura germană din Banat

Deceniul cultural german în Banater Bergland. Literatura germană din Banat

DISTRIBUIȚI

Deschiderea conferinței „Literatura germană din Banat“ a avut loc la Primăria Municipiului Timișoara, la sfârșitul săptămânii trecute, la care au participat personalități culturale, politice și sociale ale comunității germane, în frunte cu primarul de naționalitate germană, Dominic Fritz.

Cu acest prilej s-a discutat despre locul, rolul și importanța literaturii germane în cultura Banatului.

Mesajul a fost că prin influențele diferitelor comunități etnice, tradiția literară a Banatului reflectă identitatea culturală a acestei regiuni. Literatura de limbă germană din Banat oferă un exemplu fascinant de interacțiune între limbă, cultură, tradiție și modernitate, istorie și prezent și este considerată în același timp ca o parte importantă a patrimoniului cultural al acestei regiuni.

Conferința Kulturstiftung der deutschen Vertriebenen a fost organizată anul acesta în capitala europeană Temeswar și a fost dedicată captivantei literaturi de limbă germană a Banatului.

Acasă  nu se referă doar la locul în care te-ai născut sau la locul în care trăiești. Acasă este un sentiment, acasă este acolo unde te simți acasă și înțeles, acasă este acolo unde ești în siguranță. Patria este înrudită cu noi, precum și cu alții. Acasă este o limbă, acasă este cultură, acasă este împreună – au transmis participanții.

Tot săptămâna trecută, la Casa Adam Müller Guttenbrunn, în cadrul celei de-a 33 ediții a „Deceniului cultural german în Banater Bergland”, DFDR BANAT și-a deschis porțile pentru un eveniment special în Karl Singer-Festsaal, în care a fost vorba despre crearea de influențe culturale – literare, muzicale, artistice, pentru a îmbogăți, pentru a inspira și redefini individual.

Întâlniri, schimburi, între ele, diversitate, valori, păstrând o cultură a amintirilor trăite. ”Astfel, la Casa Adam Müller Guttenbrunn a fost casa noastră. Acasă, în Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, a fost mesajul participanților.

DFDR / FDGR Forumul Democrat al Germanilor din Banat si-a deschis porțile pentru un eveniment deosebit, organizat in cadrul „Decadei culturii germane din Banatul Montan“ Demokratisches Forum der Banater Berglanddeutschen.

De asemenea, conferinței a mai arătat că influențele culturale – indiferent de manifestarea lor – literare, muzicale, artistice – ne îmbogățesc din punct de vedere spiritual și cultural, ne inspiră, ne ajută să ne regăsim și să ne redefinim că oameni – indiferent de domeniul în care activăm.

Comentarii

comentarii