Acasă Actualitate Decibelii concertelor aprobate de primărie au început să distrugă clădirile de patrimoniu...

Decibelii concertelor aprobate de primărie au început să distrugă clădirile de patrimoniu ale Timişoarei

DISTRIBUIȚI

De vreo doi-trei ani, numărul timişorenilor care au reclamat pe unde au putut că nu se pot odihni noaptea şi că noua atmosferă turbată din oraş nu este specifică Timişoarei tradiţionale, culturale. Au fost sesizări şi pentru faptul că sunt perturbate spectacole de operă şi teatru din interiorul clădirii Operei, din cauza bubuielilor şi ale urletelor “artiştilor” fără nume care scot răgete pe scenele ambulante din faţa clădirii nr. 1 a Culturii Timişoarei. Degeaba! Toate aceste plângeri au fost considerate de primarul Nicolae Robu drept răutăţi, beţe în roate, idei învechite care opresc dezvoltarea în forţă a urbei.

Iată concluziile specialiştilor de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, care au atras atenţia asupra unui fenomen negru: clădirea Operei este afectată de vibraţiile decibelilor boxelor non-culturale care sunt amplasate pe timpul a tot felul de evenimente avizate de Primăria Municipiului Timişoara.

Directorul DJC Timiş, Sorin Vlad Predescu, spune că într-o situaţie similară sunt şi alte monumente din pieţele istorice, unde a fost distrus şi pavajul proaspăt reabilitat, în timpul unor festivaluri în care s-au folosit efecte pirotehnice şi care au fost, evident, aprobate de primărie.

“Faţada Operei a suferit foarte mult tocmai din cauza acestor vibraţii. Acolo este o structură de piatră pe metal, metalul vibrează şi piatra crapă. Atâta timp cât vom pune boxe în faţa Operei, oricâte reabilitări de faţadă am avea, problema nu se va rezolva. Aşa este sistemul constructiv. Scena ba este în faţa Operei, ba spre Operă sau lateral, boxele sunt tot mai multe şi interesant orientate, iar în timpul unor evenimente, dacă pui mâna pe faţada Operei, simţi cum vibrează”, a spus Predescu.

El a mai menţionat că sunt anumite locuri, mai ales din zona istorică a oraşului, unde nu ar trebui să se întâmple evenimente cu asemenea potenţial de distrugere. Aceleaşi probleme sunt la Bastionul Theresia sau la Muzeul Satului unde este biserica din lemn.

“Am anunţat primăria, ca organizator al unor astfel de evenimente, a fost chiar şi amendată pentru recentul Festival al Luminii, trecut şi în agenda TM 2021, unde exista o boxă orientată exact spre Monumentul Ciumei din Piaţa Unirii. Nu percep că ar exista o grijă pentru spaţiul public când se eliberează astfel de avize. Mi-aş dori să existe un regulament pentru aceste evenimente pe care să-l avizăm şi noi pentru că această frecvenţă a evenimentelor începe să aducă degradări patrimoniului. Avem câteva exemple de utilizare nepotrivită a zonei istorice iar rănile spaţiilor publice în care se desfăşoară aceste evenimente încep să fie vizibile”, a adăugat Sorin Predescu.

El a dat şi exemplul unui eveniment din Piaţa Sfântul Gheorghe, recent reabilitată din fonduri europene, unde după un festival al focului au apărut degradări ireversibile, la fel şi în Piaţa Libertăţii.

“Nu se gândesc la protecţia patrimoniului. Credem că ar fi mai funcţional să existe un regulament făcut de primărie şi avizat de noi, care să specifice clar cum trebuie protejate pavajul, clădirile, ce nivel de intensitate ar putea avea sunetul şi ce frecvenţă ar trebui să aibă astfel de evenimente. Senzaţia este că nu sunt avizate cu grijă evenimentele pentru zona istorică”, a mai spus directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Timiş.

Comentarii

comentarii