Acasă Actualitate Dependenţii de alcool sau droguri nu mai pot (re)dobândi permisul auto

Dependenţii de alcool sau droguri nu mai pot (re)dobândi permisul auto

DISTRIBUIȚI

Judeţul Timiş are o rată a victimelor accidentelor rutiere de 20% la suta de mii de locuitori şi se situează pe locul cinci pe ţară.
Dependenţii de alcool şi droguri din judeţul Timiş, dar şi din întreaga ţară, ar trebui să aibă motive serioase de îngrijorare, fiindcă, de acum încolo, nu vor mai reuşi să fenteze legea sau să se înţeleagă cu oameni legii pentru a obţine permisul auto. "Permisele de conducere nu se eliberează sau nu se reînnoiesc în cazurile persoanelor care sunt dependente de alcool sau sunt incapabile să se abţină de la consumul de alcool atunci când conduc", arată noul ordin al Ministerului Sănătăţii, pentru aprobarea normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Dacă vezi dublu, nu mai obţii carnetul auto

Documentul reprezintă transpunerea prevederilor Directivelor Comisiei Uniunii Europene şi ale Parlamentului European, privind permisele de conducere. Ordinul MS clasifică conducătorii auto în două grupe: a) Grupa 1 : conducători auto ai vehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 şi BE. b) Grupa 2 : conducători auto ai vehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E.
Scopul noilor măsuri este reducerea accidentelor rutiere. Pe de cealaltă parte, organizaţiile dependenţilor de drog şi alcool susţin că situaţia se va complica şi mai mult, fiindcă aceste persoane vor evita să mai meargă la medic şi la clinicile de dezintoxicare, din teama de a nu fi înregistraţi şi, astfel, să nu mai reuşească să obţină documentul necesar şofatului. De asemenea, nu se emit şi nici nu se reînnoiesc permisele de conducere pentru solicitanţii sau şoferii care suferă de diplopie (vedere dublă), pentru candidaţii sau şoferii care prezintă anormalităţi ale aparatului locomotor, în cazul celor cu tulburări grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acută, cu afecţiuni neurologice grave sau tulburări mentale grave.

Trebuie examene medicale

Conform statisticilor, judeţul Timiş are o rată a victimelor accidentelor rutiere de 20% la suta de mii de locuitori şi se situează pe locul cinci în ţară, după judeţele Ilfov, Ialomiţa, Constanţa şi Cluj. Numai în 2009, la nivel naţional au avut loc 3.057 de decese ca urmare a accidentelor de trafic rutier.  Candidaţii pentru obţinerea permisului de conducere ai vehiculelor prevăzute în grupa 1 sunt obligaţi să efectueze un examen medical în cazul în care devine evident că prezintă una sau mai multe din afecţiunile medicale prevăzute în prezentul ordin. Candidaţii pentru obtinerea permisului de conducere ai vehiculelor prevăzute în grupa a doua sunt obligaţi să efectueze examenele medicale înainte de eliberarea iniţială a permisului de conducere. Ulterior, conducătorii auto sunt obligaţi să efectueze examinările medicale ori de câte ori permisul de conducere este reînnoit, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

Comentarii

comentarii