Acasă Actualitate Depunere de coroane și joc de horă, la 161 de ani de...

Depunere de coroane și joc de horă, la 161 de ani de la Mica Unire, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din fața I.P.J. Timiș

DISTRIBUIȚI

Pe 24 ianuarie 2020, personalitățile politice din Timișoara și din Timiș au celebrat 161 de ani de la unirea dintre Țara Românească și Moldova, aducând un omagiu domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prin depunerea de coroane la statuia acestuia din fața Inspectoratului de Poliție Județean Timiș. Au fost prezenți, printre alți, prefectul județului Timiș, Liliana Oneț, președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, și viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu, în lipsa lui Robu.

La începutul ceremoniei, preotul militar al garnizoanei din Timișoara, părintele Radu Bogdan, împreună cu părinții Dinu Ionuț Irinel și Răduică Cristian, au oficiat un scurt serviciu religios, chiar în fața statuii lui Alexandru Ioan Cuza. Imediat după, Liliana Oneț a fost invitată la pupitru, pentru a da citire mesajului trimis de prim-ministrul Ludovic Orban.

În mesajul trimis, premierul a ținut să menționeze importanța evenimentului ca prim pas în alcătuirea statului român contemporan: „Mica Unire a reprezentat prima etapă în crearea statului unitar român, desăvârșită la 1 decembrie 1918, când a avut loc unirea și cu Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureș. Ce poate fi mai frumos pentru o națiune decât consensul unui obiectiv vizionar, a cărui împlinire avea să deschidă calea către un stat modern, suveran și independent. […] Divanurile ad-hoc care au precedat unirea celor două principate au demosntrat dorința de unire a românilor, iar elitele politice ale vremii au fructificat o șansă istorică pentru întreaga națiune”.

Ludovic Orban a insistat și asupra situație actuale a țării noastre: „A fost un cumul de voință și curaj politic, datorită căruia există și România de astăzi, revenită de peste un deceniu în marea familie europeană și partener al alianței nord-atlantice. […] Sărbătoarea unirii principatelor este un bun prilej de reflecție pentru ceea ce ne dorim ca popor, lăsând deoparte diferențele de opinie sau rivalitățile politice. Provocarea actuală o reprezintă dezvoltarea țării, în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, reducând decalajele economice sau sociale”.

Cum Nicolae Robu nu a fost prezent la ceremonie, la microfon a venit, din partea Primăriei, Dan Diaconu. Acesta a vorbit despre rolul intelectualilor în susținerea și promovarea unirii din 1859, în baza ideilor pașoptiste:„Inteligența elitei, acțiunile sale încă de la 1848, antecedentele istorice, voința populară s-au întâlnit fericit în decizie și determinare. Un viitor pentru națiunea lor, unul însă de neimaginat fără sincronizarea cu Europa sau întoarcerea la rădăcinile profund europene ale națiunii, oriunde ar fi fost ea, vremelnic prezentă”.

Viceprimarul a mai spus că dorește reînvierea sentimentului din acea vreme: „Să ne unim, dar toți, asupra principiului de unire, asupra acestui mare principiu, ce are să reînvieze naționalitatea noastră. Să ne dăm mâna cu frații și să cugetăm că suntem muritori, că avem să mai trăim câțiva ani și că copiii și strănepoții noștri au să moștenească un viitor glorios, creat de noi. Sunt cuvinte care s-au auzit în acele zile”.

Ultimul discurs i-a aparținut lui Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș. Ca și antevorbitorii săi, acesta a spus că „unirea din 1859 este, mai mult decât o lecție de istorie, o lecție a prezentului”.În opinia acestuia, deciziile de viitor ale țării trebuie luate în spiritul acelor zile. „Pentru că România suntem cu toții, și fiecare în parte, vă rog să îmi permiteți ca la acest moment aniversar să vă îndemn, așa cum o fac întotdeauna, la demnitate, toleranță, echilibru și solidaritate. Să păstrăm vii valorile care odată ne-au unit și acum ne definesc!”, a încheiat Dobra.

După discursuri, s-a trecut la depunerea coroanelor. Prima a venit din partea Primăriei Municipiului Timișoara, depusă de Dan Diaconu.A doua a fost depusă de Călin Dobra, din partea Consiliului Județean Timiș, iar cea de-a treia, de Liliana Oneț, din partea Instituției Prefectului Timiș, care a fost însoțită de reprezentanții structurilor de ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Timișoara. Ultima a fost prezentată din partea Garnizoanei Timișoara, de comandantul acesteia, generalul de brigadă Dan Ionescu, însoțit de comandanții unităților militare din garnizoană.

Ceremonia militară a continuat cu defilarea detașamentului de onoare. Acesta a fost constituit din militarii Brigăzii 18 Cercetare și Supraveghere „Decebal”, jandarmii Grupării Mobile „Glad Voievod” Timișoara, polițiștii de la Penitenciarul Timișoara, polițiștii I.P.J. Timișși pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat.

În încheierea festivităților, personalitățile politice prezente, dar și persoanele din asistență, au fost rugate să se prindă în Hora Unirii, condusă de ansamblul de dans folcloric „Doina Timișului”.Fundalul sonor a fost cântecul patriotic „Hora Unirii”, interpretat de sergent Grațiela Bejinaru, acompaniată de muzica militară a Brigăzii 18 Cercetare și Supraveghere „Decebal”, dirijată de căpitan Fănel Constantin.

Comentarii

comentarii