Acasă Politica Deputatul Marilen Pirtea: Ne așteptăm la introducerea impozitării progresive!

Deputatul Marilen Pirtea: Ne așteptăm la introducerea impozitării progresive!

429
DISTRIBUIȚI

„Guvernul a ratat ținta de colectare și a camuflat un record de deficit”, susţine deputatul timişean PNL Marilen Pirtea, referindu-se la dedesubturile rectificării bugetare.

Raportul publicat de Ministerul Finanțelor Publice despre execuția bugetară la finalul trimestrului al doilea din 2018 indică cu claritate cota de avarie la care se află politica economică a Guvernului, cât și problemele din rectificarea bugetară adoptată zilele trecute, arată deputatul PNL Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

„Guvernul a prezentat public rectificarea bugetară, adoptată la începutul lunii august, într-o lumină pozitivă, plasând în prim-plan faptul că veniturile prognozate pentru anul 2018 prin noua proiecție rectificată a bugetului sunt mai mari cu aproximativ cinci miliarde lei. În realitate, nivelul record de deficit și de scădere a veniturilor fiscale în PIB sunt semnale foarte serioase ce indică stadiul critic la care a coborât eficiența fiscală a statului”, subliniază Pirtea.

Deficitul structural pentru 2018 este estimat de unii economiști la 4%, fiind cel mai mare din această regiune a Europei, un record negativ ce aduce îngrijorări mai ales în zona economiei reale, acolo unde doar sănătatea unei economii poate atrage noi investitori.

„Creșterea economică estimată a fost retrogradată prin acest Raport al Ministerului Finanțelor Publice, de la 6,1% la 5,5%, dar PIB-ul a crescut miraculos „pe hârtie”, de la 930 la 945 de miliarde de lei, o manevră pripită și croită cu doar câteva zile înainte de rectificarea bugetară, în scopul de a satisface cerințele bugetare ale ministerelor, tot mai decuplate de la realitatea economică. Este un tip de abordare ce camuflează nevoia de bani tot mai mare a ministerelor, o strategie ieftină, nerealistă, dezavantajoasă pe termen mediu și lung”, afirmă Marilen Pirtea.

Se cristalizează o tendință, vizibilă mai ales în ultimele luni: incapacitatea administrației de a colecta TVA-ul în acești ani, în care se înregistrează cel mai mare consum din istoria noastră recentă, incapacitate demonstrată și de recenta rectificare negativă a încasărilor din această taxă. Astfel, devine tot mai plauzibilă ipoteza conform căreia guvernul PSD va adopta o cotă de impozitare progresivă, atenționează Pirtea: „Cota progresivă este recomandată doar în cadrul ecosistemelor cu un nivel al dezvoltării economice foarte ridicat, în care echilibrul piramidei veniturilor și profiturilor nu poate fi vulnerabilizat prin schimbări majore ale strategiei de impozitare. Economia României nu este pregătită pentru această măsură de politică fiscală, mai are de parcurs destule etape până să ajungă la maturitatea necesară și echilibrul dorit”.

Creșterea deficitului, cu presiuni la capitolul cheltuielilor de personal, scăderea încasărilor fiscale și dezechilibrarea deficitului structural până la cota alarmantă de 4% indică o singură concluzie: suntem în cea mai proastă situație economică din ultimii zece ani, consideră liberalul.

 

Comentarii

comentarii