Acasă Politica Deputatul Pro România, Adrian Pau, solicită schimbarea fundamentală a sistemului politic din...

Deputatul Pro România, Adrian Pau, solicită schimbarea fundamentală a sistemului politic din Constituţie

1022
DISTRIBUIȚI

Deputatul Pro România de Timiş, Adrian Pau, „sărbătoreşte” împlinirea a 28 de ani, pe 8 decembrie, de la adoptarea primei Constituții după regimul comunist, prinrt-un atac lansat împotriva actualului guvern liberal şi cere debutul unor discuţii serioase referitoare la schimbarea constituţiei actuale.

„Consider că se impune o dezbatere serioasă asupra modificării Legii Fundamentale. De-a lungul a aproape trei decenii, Constituția României a reprezentat pilonul în jurul căruia am reconstruit democrația, după jumătate de secol de totalitarism. Am avut, însă, și multe situații în care Constituția nu a fost suficient de clară. Fie că vorbim de numirile și revocările magistraților, ale miniștrilor, retrimiterile de legi în Parlament sau regimul imunităților, toate aceste aspecte și multe altele cu care ne-am confruntat în cele aproape trei decenii de democrație post-comunistă, trebuie dezbătute și adaptate necesităților de astăzi”, spune Pau.

Daputatul apreciază dorinţa premierului Orban de a discuta despre o asemenea modificare, dar nu înţelege discursul acestuia prin care spune că nu e momentul pentru o asemenea schimbare şi consideră că e doreşte introducerea unei republici prezidenţiale pentru Klaus Iohannis.

„Salut pe această cale deschiderea prim-ministrului Ludovic Orban referitor la reexaminarea Constituției României, însă nu înțeleg la ce se referă domnia sa prin „moment politic oportun” sau prin schimbarea „sistemului constituțional”. Adică să așteptăm până va avea PNL peste 60% în Parlament și să ne transformăm, eventual, în republică prezidențială? Sistem constituțional de care nu prea suntem departe, de facto, întrucât domnul Klaus Iohannis este nu doar Președintele României, dar și președintele PNL, precum și prim-ministru. Sau crede domnul Orban că nu se văd aceste încălcări flagrante ale Constituției atunci când de la Cotroceni ni se spune ce va face Guvernul sau când domnul Iohannis participă la ședințele de birou politic ale liberalilor?!”, mai subliniază parlamentarul de Timiş.

Adrian Pau spune că e necesară implementarea parlamentului cu 300 de membri, dar şi reinstaurarea mandatului de patru ani pentru preşedinte şi eliminarea imunităţii acestuia.

Comentarii

comentarii