Acasă Cultura Der neunte Tag / A noua zi

Der neunte Tag / A noua zi

DISTRIBUIȚI

Luni, 27 aprilie 2009, ora 18.30, Librăria Cartea de nisip, Centrul Cultural German din Timişoara şi Catedra de Ştiinţe Politice a Universităţii de Vest prezintă filmul Der neunte Tag/A noua zi, o coproducţie Germania/Luxemburg/Cehia, 2004, în regia lui Volker Schlöndorff. Acţiunea filmului este plasată în timpul celui de-al doilea război mondial, când preotul catolic Abbé Henri Kremer este închis în lagărul de concentrare de la Dachau.
Atunci când mama sa moare, el primeşte o permisie de nouă zile pentru a participa la funeralii.
Dar bunăvoinţa Gestapo-ului ascunde, de fapt, un plan perfid: în timpul celor nouă zile petrecute acasă, în Luxemburg, preotul Kremer este urmărit în permanenţă de un ofiţer SS – locotenentul Gebhardt – care încearcă să-l determine să-i prezinte pe ocupanţii nazişti într-o lumină favorabilă.
El ar trebui să-l convingă pe episcopul local să ofere sprijin necondiţionat forţelor de ocupaţie şi chiar să scrie o scrisoare către Papă prin care să-i ceară să le urmeze exemplul.
Supus unei presiuni extreme, Preotul Kremer trebuie să aleagă între a pactiza cu naziştii sau a se întoarce în infernul de la Dachau.
Filmul face parte din seria filmul politic, proiecţii organizate lunar, în fiecare a treia zi de luni, pentru studiul studenţilor timişoreni germanofili şi nu numai.

Comentarii

comentarii