Acasă Actualitate Dermatologia se mută, deşi medicii se opun

Dermatologia se mută, deşi medicii se opun

DISTRIBUIȚI

caius solovan sef sectie dermatologiePrimarul Nicolae Robu a declarat luni, 15 aprilie, că Clinica de Dermatologie din Timişoara va fi mutată, chiar dacă directorul şi o parte din angajaţii acestei instituţii se opun. „Nu înţeleg de ce cei de la Clinica de Dermatologie se opun. Decizia de mutare a clinicii a fost luată în unanimitate de Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal din Timişoara. În această clădire, bolnavii nu beneficiază de condiţii, aşa cum ar fi normal. Vă dau un exemplu: în această clinică sunt saloane care au opt paturi, iar trecerea de la un salon la altul nu se face separat, ci se trece dintr-unul în altul. Nu trebuie să fii un specialist pentru a-ţi da seama că bolnavii au nevoie de alte condiţii. Decizia a fost deja luată, iar clinica va fi mutată, chiar dacă conducerea nu este de acord”, a spus primarul Nicolae Robu.

“Mutarea nu este necesară şi nu este urgentă!”

Medicii de la Clinica Universitară de Dermatologie şi Venerologie Timişoara, de pe str. Mărăşeşti nr. 5, sunt revoltaţi că administraţia locală vrea să mute clinica, într-o locaţie cu totul neadecvată funcţionării unei unităţi spitaliceşti, a Universităţii Tibiscus, dar fără ca ei să fi fost întrebaţi.  Prof. dr. Caius Solovan, şeful clinicii, a trimis un protest în numele colectivului de medici, la 12 instituţii locale şi de la Bucureşti, printre care Primăria Timişoara, Direcţia de Sănătate Timiş, Consiliul Judeţean Timiş, Spitalul Municipal Timişoara, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, Ministerul Sănătăţii, Comisia de Sănătate şi de Învăţământ din Camera Deputaţilor şi Avocatul Poporului.
“Noi nu avem de ce să plecăm de aici. Restul, ce se spune, e teorie. Nici nu e corect faţă de pacienţi, dar nu e corect  nici faptul că primăria e în centrul oraşului, iar clinica va fi mutată la capătul oraşului. Nu numai noi suntem în clădire. Mai există, printre altele, radioterapia, laboratoare sau farmacia. Acestea vor rămâne cu ceea ce vrea să facă domnul primar aici?”, s-a revoltat prof. Solovan. În protest se arată că, prin efortul conjugat al Primăriei Timişoara şi al Spitalului Municipal, pentru prima dată în ultimii 50 de ani, s-a adus aspectul şi funcţionalitatea clinicii în normele prevăzute de lege. Au fost amenajate saloanele şi dotate cu grupuri sanitare, geamuri termopan, pardosele cu gresie sau parchet. De asemenea, a fost înfiinţat un un centru de fototerapie, s-au amenajat spaţii speciale pentru medicii rezidenţi, s-a demarat climatizarea încăperilor, s-a amenajat un centru de studii clinice, cameră de gardă pentru asistenţi şi s-a dotat şi amenajat laboratorul de analize medicale. “Poate cel mai important fapt este că clădirea în care este locată clinica nu este revendicată, în timp ce alte cinci clinici şi o policlinică revendicate sunt în situaţia de a părăsi de urgenţă locaţia actuală. Comparativ cu situaţia precară a unităţilor revendicate, care se cere soluţionată de urgenţă, suntem surprinşi de prioritatea de grad zero pe care primăria o acordă mutării clinicii noastre, mutare care, în mod evident, nu este necesară şi, desigur, nu este o urgenţă, fiindcă ar implica sume şi eforturi considerabile. De asemenea, mutarea ar surveni în momentul în care tocmai s-au finalizat investiţii majore, de peste 500.000 de euro, pentru reabilitarea clădirii pe structură de spital, soldate cu funcţionalizarea optimă a clinicii, în conformitate cu standardele medicale în vigoare”, se arată în protestul medicilor.

Comentarii

comentarii