Acasă Actualitate Deschiderea noului an universitar 2021 -2022 are loc, vineri, la USAMVB Timișoara

Deschiderea noului an universitar 2021 -2022 are loc, vineri, la USAMVB Timișoara

DISTRIBUIȚI

Deschiderea noului an universitar 2021-2022 la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Regele Mihai I al României din Timișoara, rector prof. univ. dr. Cosmin Popescu, va avea loc, vineri 1 octombrie.

Marele eveniment mult așteptat se va desfășura de la ora 10.00, în Aula Magna Iulian Drăcea, de pe calea Aradului nr. 119. ”Vă invităm alături de noi să urmăriți în format #livestream ceremonia și anunțurile corpului universitar”, îndeamnă USAMVB Timișoara.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara USAMVBT a fost înfiinţată în 1945.

În dezvoltarea sa, universitatea a parcurs un drum relativ lung şi nu întotdeauna uşor, trecând prin numeroase etape dintre care le amintim pe cele mai importante:

în perioada Dictatului de la Viena, la Timişoara a funcţionat timp de 5 ani Facultatea de Agronomie de la Cluj (care, după Legea învăţământului din 1938, a fost subordonată Şcolii Politehnice timişorene);

apariţia Legii Reformei agrare nr. 187/1945 a constituit un act normativ de referinţă, punând bazele patrimoniale ale sistemului de agricultură care se va practica în România în perioada 1949 – 1989;

30 iulie 1945 – promulgarea de către Regele Mihai I al României a Legii 617 pentru înfiinţarea Facultăţii de Agronomie, în cadrul Politehnicii din Timişoara, (Monitorul Oficial, 1 august 1945);

“reforma” agrară din 1948 a însemnat, de fapt, sovietizarea agriculturii româneşti, fapt care a modificat fundamental şi obiectivele învăţământului agronomic;

între anii 1962-1976, sub conducerea Rectorului Prof. dr. Iulian Drăcea, s-a produs schimbarea substanţială a învăţământului agronomic timişorean. Campusul universitar a fost conceput ca un complex de clădiri care să reunească, pe acelaşi teren, spaţii de învăţământ, laboratoare pentru cercetare ştiinţifică, utilităţi pentru activitatea de microproducţie, spaţii cu destinaţie socială precum cămine şi cantină, terenuri sportive şi pentru activităţi recreative etc. După construirea sa, a devenit unul dintre cele mai moderne campusuri universitare din Europa, în perioada respectivă.

După decembrie 1989, au devenit necesare schimbarea concepţiei cu privire la locul şi rolul specialistului în sistemul agroalimentar şi redefinirea pieţei muncii specialistului agricol.

Prin Ordinul Ministrului învăţământului şi Ştiinţei nr. 4894 din 22.03.1991, denumirea instituţiei s-a schimbat în Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului Timişoara (USAMVBT), iar în 1995, prin Hotărârea Guvernului României nr.568, în Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara (USAMVBT).

între 1990 – 2004, universitatea a înregistrat un reviriment puternic. în această perioadă s-au reamenajat şi modernizat majoritatea spaţiilor de învăţământ, căminele studenţeşti şi cantina, care au dobândit standarde europene.

A fost demarată construcţia noilor spaţii de îvăţământ pentru Facultatea de Tehnologia Produselor Alimentare şi Facultatea de Management Agricol. În toamna anului 2004, cu prilejul deschiderii noului an de învăţământ universitar, această nouă construcţie a fost dată în folosinţă parţial. În prezent, această construcţie este folosită în totalitate.

 

Comentarii

comentarii