Acasă Actualitate Descoperire spectaculoasă în Timiș! Arheologii Muzeului Banatului au găsit rămășițele unei clădiri...

Descoperire spectaculoasă în Timiș! Arheologii Muzeului Banatului au găsit rămășițele unei clădiri arse într-un incendiu la sfârșitul ultimului secol dinaintea erei noastre

DISTRIBUIȚI

Reveniți după o pauză de un an la poalele Munților Poiana Ruscă, arheologii Muzeului Național al Banatului au continuat cercetările în așezarea dacică de la Crivina-Leopoldsberg, comuna Nădrag, județul Timiș.

Dr. Andrei Georgescu a explicat că, după o vară secetoasă, luna septembrie a părut că se încăpățânează să recupereze ploile pierdute, astfel că vremea nu a fost foarte prielnică cercetării din teren. Umezeala din pădure le-a prilejuit cercetătorii întâlnirea cu natura sub o altă formă, ale cărei frânturi de sălbăticie sunt greu de găsit într-o junglă urbană. Astfel, pășind cu grijă pentru a nu deranja vreo salamandră leneșă sau pentru a nu strivi vreun boboc de brândușă, arheologii MNAB au scos la lumină resturile unei clădiri distruse de un puternic incendiu, petrecut cel mai probabil, la sfârșitul ultimului secol dinaintea erei noastre.

Prinse între dărâmăturile antice, numeroase vase ceramice stau mărturie naturii domestice ale acestei clădiri. Multe dintre ele vor avea nevoie de mâna îndemânatică a restauratorilor pentru a putea fi readuse la forma lor inițială.

Altele, mai norocoase, par ca și când ar putea fi folosite și astăzi. Pe lângă acestea, câteva fragmente de bijuterii din sticlă stau mărturie asupra bogăției de culori existente în portul zilnic dacilor de pe aceste meleaguri.

Pentru a duce la bun sfârșit demersul din acest an, specialiștii MNaB au beneficiat de ajutorul mai tinerilor doctoranzi ai Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj și masteranzi ai Universității de Vest din Timișoara.

Totodată, echipa a beneficiat și de ajutorul comunității locale din satul Jdioara, reprezentată îndeosebi de  Sebastian Weiss și Petru Eugen Bănățean Dunea cărora le arheologii le mulțumește cu acest prilej – a explicat dr. Andrei Georgescu.

 

 

Comentarii

comentarii