Acasă Economic Deșeurile pot produce energie în sectorul logistic

Deșeurile pot produce energie în sectorul logistic

368
DISTRIBUIȚI

eficienta deseuri

Începând din luna mai 2014 compania Expert Consulting Timișoara derulează în parteneriat cu Centrul Național pentru Producție și Consum Durabile și Clusterul de Energii Sustenabile din România – ROSENC, proiectul “Creșterea eficienței utilizării deșeurilor ce pot produce energie în sectorul logistic”.

Proiectul este co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanțare încheiat cu Ministerul Fondurilor Europene (MFE) și va fi implementat în Regiunea de Vest timp de 19 luni. Proiectul face parte integrantă din pachetul integrat aprobat pentru polul de competitivitate „Polul naţional de Competitivitate în Promovarea Sistemelor Moderne de Fabricaţie pentru Implementarea Principiilor Economiei Verzi – MEDGreen” și are o valoarea totală de 1.132.068,00 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 843.200,00 lei. Acest proiect face parte din pachetul format din 10 proiecte ce urmează să fie implementate în interiorul Polului Național de Competitivitate MEDGreen. Contractul de finanțare aferent acestui pachet de proiecte a fost semnat în data de 22 mai 2014, la Timișoara, în prezenta primului ministru Victor Ponta și a ministrului Fondurilor Europene Eugen Teodorovici.
Obiectivele proiectului constau în investigarea pieței deșeurilor cu valoare energetică mare venind în sprijinul membrilor polului și al proiectelor de cercetare prin facilitarea accesului la informații exacte referitoare la cantitatea de deșeuri rezultată din activităților firmelor de logistică sau cu o componentă logistică importantă. Se va realiza sensibilizarea membrilor polului și a mediului economic în legătură cu metodele utilizate pentru eficientizarea gestionării resurselor și deșeurilor și cele mai bune practici existente. De asemenea, se urmărește creșterea capacității membrilor polului și a mediului economic prin crearea de abilități și cunoștințe specifice necesare pentru a identifica și aplica măsuri eficiente care să sprijine întreprinderile sa eco-inoveze.
”Ne bucurăm că suntem primii care derulează un proiect în domeniul eficienței energetice în companiile din domeniul logisticii. Până acum proiectele se adresau companiilor din domeniul producției, dar și logistica este o componentă importantă a economiei din zona de vest. La Timișoara este în derulare un proiect pentru construirea unui centru intermodal în Zona Industrială Freidorf, iar activitatea de logistică va crește ca volum”, spune Marian Mocan, directorul general al Expert Consulting și managerul de proiect.

Waste to energy – deșeuri transformate în energie

Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără: constituirea cadrului de bază pentru abordarea eficientă a managementul deșeurilor ce pot fi utilizate în producția de energie obținute din sectorul logistic în Regiunea Vest aplicând principiul waste to energy prin realizarea unui studiu de piață privind identificarea principalelor deșeuri din sectorul logisticii ce pot fi utilizate în producția de energie și crearea unei platforme web care să conțină producătorii de deșeuri din sectorul logisticii; dezvoltarea unui ghid privind îmbunătățirea calității proceselor din sectorul logistic; dezvoltarea a minim 4 servicii de îmbunătățire a calității proceselor în sector logistic și a minim 4 cursuri, câte unul în domeniile: clean production, managementul deșeurilor, managementul schimbării, 5S; asigurarea a minim 200 de ore de consultanță în domeniul asistenței în obținerea de fonduri pentru dezvoltarea firmelor din domeniul logisticii și promovării parteneriatelor internaționale prin transfer de bune practici la nivel European și asistență pentru minim 4 proiecte din domeniu; Creșterea gradului de conștientizare la nivelul firmelor din domeniul logistic cu privire la avantajele competiționale incluse în abordarea corectă a principiului waste to energy;
Beneficiarii direcția ai proiectului vor fi 14 firme din domeniul logistic, respectiv firme care încorporează în activitatea desfășurată activități logistice (depozitare, transport, ambalare, copacking și manipulare) în proporție de minim 30%. Activitățile proiectului sunt focalizate pe creșterea eficientei utilizării deșeurilor și pe înțelegerea și însușirea principiilor economiei verzi. Membrii polului de competitivitate vor beneficia în mod direct de rezultatele proiectului, pe de-o parte pentru că vor avea acces la informațiile și studiile realizate, iar pe de altă parte vor regăsi în rândul comunității de afaceri, ce va fi instruită și informată, parteneri viabili pentru dezvoltarea în continuare a polului prin afaceri comune.
Beneficii vor avea și comunitățile locale în care își desfășoară activitatea companiile din domeniul logisticii, deoarece vor avea un mediu social și economic ce va respecta principiile economiei verzi, principii ce se încadrează în viziunea cu privire la dezvoltarea sustenabila a societății. Tot de câștigat vor avea și autoritățile locale, deoarece vor avea o susținere concretă și competentă în rezolvarea problemelor legate de managementul deșeurilor.

Comentarii

comentarii