Acasă Administraţie Deși nu cunoaște varianta finală, Dominic Fritz condamnă ordonanța de limitare a...

Deși nu cunoaște varianta finală, Dominic Fritz condamnă ordonanța de limitare a cheltuielilor administrațiilor locale

DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a combătut ferm ultima ordonanță a Guvernului României, care limitează drastic cheltuielile administrațiilor locale, chiar dacă a admis că nici nu a văzut, de fapt, textul final, adoptat de Executiv. Oficialul timișorean consideră că ordonanța va bloca proiectele pe fonduri europene pe care primăriile vor să le trimită la finanțare, pentru că nu ar putea să fie finanțate studiile de fezabilitate ale acestora. De asemenea, a vorbit de facturi vechi pentru șantiere, care existau în ”stoc” și care, la fel nu s-ar putea plăti.

Fritz vorbește despre atacuri la autonomia locală și la banii timișorenilor.

„Ordonanță de urgență care tocmai a fost votată de guvern este un atac brutal asupra autonomiei locale și asupra autonomiei fiscale și financiare locale. Guvernul pregătește un jaf la banii timișorenilor și la banii multora din România. Vrea să ne forțeze să nu mai putem cheltui banii, ca să ne rămână un excedent care probabil, prin fondul de rezervă, să fie distribuit discreționar pentru a acoperi alte găuri în bugetul de stat. Este un asalt fără precedent și fac un apel la toți primarii României să se opună la această măsură și fac un apel și la parlamentari să corecteze această ordonanță”, conform lui Dominic Fritz.

Nu se vor putea semna contracte noi și nu se pot realiza investiții, spune primarul despre limitarea impusă de guvern. Fritz s-a plâns că nu se mai poate semna contractul imens pentru reabilitarea din Piața Operei. Dar și că Sinagoga din Fabric se va prăbuși în această iarnă, pentru că primăria nu va putea interveni de urgență. De asemenea, cum spuneam, primarului îi e frică de faptul că nu se vor putea depunde proiecte europene pentru că nu se vor putea semna contracte pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice, documentații de tot felul. Va fi blocată toată depunerea tuturor proiectelor autorităților la nivel național, spune acesta.

 „Este vorba despre alte proiecte pe care trebuie să le începem acum, ca să putem aplica pentru fonduri europene anul viitor. Ce nu înțelege guvernul, sau poate înțelege, dar nu-i pasă, este că dacă oprim acum toate investițiile făcute din bugetul local este o bombă cu ceas pentru absorbția fondurilor europene în România în anii ce vin. Dacă nu putem acum să pornim anumite studii de fezabilitate, proiecte tehnice, documentații tehnico-economice pe care să să le licităm și să le finalizăm în următoarele șase, nouă luni, mu avem cu ce proiecte să venim pentru a le depune pentru fonduri europene la anul”, a mai spus Fritz.

Primarul a vorbit și despre facturi pentru lucrări prestate de firme primăriei și care nu sunt plătite și care nu vor putea fi achitate acum din cauza ordonanței.

„Noi așteptăm facturi foarte mari pe toate proiectele mari, nu în ultimul rand pe Stan Vidrighin și Cetății, care nu sunt înca proiecte pe fonduri europene, deci nu sunt exceptate, și va trebui să facem o analiză, cât vom putea plăti. Mai avem câteva zeci de milioane restante de facturi. Ordonanța vorbește de plăți, nu zice de data facturii, deci, în interpretarea mea actuală, și acelea intră în acest calcul”, a mai declarat Fritz.

Primarul nu știe cât va fi efectul ordonanței asupra Timișoarei. Era și greu dacă nu știe varianta finală a ordonanței.

”Nu pot să fac un calcul, pentru că nici eu nu știu varianta finală a acestei ordonanțe. Am înțeles ca s-au mai făcut in această dimineață niște amendamente pe care nu le cunosc, deci trebuie sa vedem varianta finală și sa facem acest calcul. Sunt și anumite prevederi unde există interpretări foarte diferite față de ce înseamnă concret și va trebui sa studiem atât noi, cât sa ne și consultăm cu alte primării cum interpretează aceste prevederi”, a mai declarat Fritz.

Sorin Grindeanu: Capitala Culturală nu e afectată

Prezent la Timișoara, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a vorbit și despre ordonanța incriminată, despre efectele acesteia. Capitala Culturală nu e afectată, spune Grindeanu, iar despre afectarea investițiilor nu se pune problema, a mai spus Grindeanu.

”Eu știu că președintele Camerei Deputaților, împreună cu ceilalți parlamentari de Timiș, au reușit un lucru important, și anume faptul să fie exceptate cheltuielile legate de Timișoara Capitală Culturală. Doi, aceste lucruri nu se țin sau nu vizează investițiile. Dacă dl. Fritz mai vrea să facă chermeze pe sfârșit de an, să cheltuiască bani publici ca să facă tot felul de chermeze, am zis bine, uite că avem această ordonanță care nu lasă. Dacă vrea să facă investiții și lucruri care țin de dezvoltarea orașului, nu-l oprește această ordonanță. Și doi, Timișoara, Capitală Culturală nu este afectată, repet, și asta din datorită intervenției, în primul rând a președintelui Camerei Deputaților”, a declarat ministrul Transporturilor.

Comentarii

comentarii