Acasă Actualitate Deși Timișoara ocupă locul 1 la nivel național la poluarea radioactivă, autoritățile...

Deși Timișoara ocupă locul 1 la nivel național la poluarea radioactivă, autoritățile își pasează răspunderea

DISTRIBUIȚI

Timișoreanul Alex Mihai Dascălu a transmis în data de 28 august 2019 o sesizare către DSP Timis, Garda de Mediu Timiș și CNCAN, având în vedere că în Timișoara nivelul de poluare este unul ridicat (gaz radon, sonda radioactivă Pădurea Verde) solicitându-le să aplice toate măsurile legale care se impun pentru a limita îmbolnăvirea timișorenilor.

”Rând pe rând, destinatarii solicitării mele au răspuns prin adresele nr. 3178/02.09.2019 (Garda de Mediu), nr. 17575/23.09.2019 (DSP Timiș) și nr. 4947/26.09.2019 (CNCAN).

Prin adresa nr. 3178/02.09.2019, Garda de Mediu Timiș spune că “competențele de verificare și solutionare a sesizării dvs aparțin DSP si CNCAN”.

Prin adresa nr. 17575/23.09.2019, DSP Timiș spune că “Laboratorul Igiena Radiațiilor nu are în evidență existența unei zone radioactive în zona Pădurea Verde din Timișoara”. Mai mult, prin aceeași adresă, DSP Timis mai spune că “Laboratorul de Igiena Radiațiilor nu este abilitat să efectueze măsurători ale nivelului de radon în aer și apă, și nu deținem asemenea date”.

Ce să mai înțelegem din cele două adrese? Garda de Mediu spune că este responsabilitatea DSP si CNCAN, iar DSP Timis spune că nu are în evidență existența unei zone radioactive și nici nu este abilitat să efectueze măsurători ale nivelului de radon. Tipic românesc!

Prin adresa nr. 4947/26.09.2019, CNCAN confirmă că expunerea prelungită la radon este a doua cauză de cancer pulmonar după fumat, precum și faptul că “Planul Național de Acțiune la Radon (PNAR) aprobat prin HG nr. 526/2018 stabilește că autoritățile administrației publice locale sprijină implementarea PNAR și identifică clădirile cu acces public precum școli, grădinițe, creșe în care concentrația de radon depășește nivelul de referință. Autoritățile administrației publice locale sunt de asemeni responsabile pentru remedierea clădirilor cu acces public în care concentrația de radon depășește nivelul de referință și identificarea căilor de finanțare a acestor lucrări. Cât privește radioactivitatea mediului de pe raza orașului Timișoara, tot în responsabilitatea autorităților administrației publice locale este identificarea zonelor contaminate, identificarea căilor de finanțare a lucrărilor de remediere și remedierea propriu-zisă “.

Timișul se numără printre județele evidențiate ca având valori extrem de ridicate de radon, gaz radioactiv care ajunge în interiorul construcțiilor și care produce cancer pulmonar și leucemie, iar Timișoara ocupă locul 1 la nivel național, cu un procent de 24% peste nivelul admis de concentrație de radon, dar instituțiilor nici că le pasă de acest aspect! Singura măsură luată la sonda radioactivă de la Pădurea Verde a fost realizarea unui gard din sârmă!

Cum “pisica” este acum în curtea Primăriei Municipiului Timișoara, astăzi am înaintat instituției de pe CD Loga nr. 1 o sesizare, la care am anexat răspunsurile celor 3 instituții, prin care le-am solicit să dispună verificări atât la nivelul sondei radioactive de la Pădurea Verde despre care nimeni nu știe nimic.

Totodată, le-am solicitat să implementeze toate măsurile legale care se impun perturba limita îmbolnăvirea timișorenilor, conform Planului Anual de Acțiune la Radon, aprobat prin HG nr. 526/2018.”, spune Alex Mihai Dascălu.

Foto: timpolis.ro

Comentarii

comentarii