Acas─â Politica Despre faimoasa remaniere a Guvernului Orban

Despre faimoasa remaniere a Guvernului Orban

1841
DISTRIBUIȚI

De dou─â-trei zile se vorbe╚Öte ╚Öi se scrie insistent despre o remaniere pus─â la cale de Ludovic Orban. Despre c├ó╚Ťiva mini╚Ötri, care sunt de altfel ╚Öi nominaliza╚Ťi, care vor fi ├«nlocui╚Ťi. Motivul invocat frecvent este sc─âderea de popularitate a PNL. O c─âdere puternic─â, vizibil─â ├«n toate sondajele de opinie. Va fi sau nu va fi? ╚śi dac─â va fi, cum ar trebui s─â fie?

De obicei nu iese fum f─âr─â foc. Nici m─âcar la Vatican. Unde fumul alb indic─â alegerea unui nou Pap─â. Iar fumul negru, faptul c─â deliber─ârile ├«nc─â sunt ├«n toi. Deocamdat─â, din hornul de la Guvern iese fum negru. ╚śi fumul negru poate fi un simplu zvon. Totu╚Öi, un zvon ├«ntemeiat pe accentuate nemul╚Ťumiri interne. ╚śi, ├«ntr-adev─âr, pe sondajele de opinie. Conform acestora, PNL a sc─âzut cu patru porcente ├«n ultimele ╚Öase luni. Sau cu ╚Öapte, dup─â alte cercet─âri de pia╚Ť─â. Patru sau ╚Öapte e tot mult. Dac─â ne g├óndim c─â ├«n doi ani se pot face 16% sau 28%. ├Än minus. E foarte mult chiar ╚Öi pentru un partid aflat la guvernare. ╚śi care din acest motiv se poate eroda. ╚śi dac─â a╚Öa stau lucrurile, c─âderea ├«n sondaje ar putea genera o remaniere. Zvonurile ├«ns─â ne conduc la presupunerea c─â remanierea nu se va face ├«n raport cu nemul╚Ťumirea popula╚Ťiei fa╚Ť─â de un ministru sau altul. Ci dup─â alte criterii.

Partidele din opozi╚Ťie au ini╚Ťiat mai multe mo╚Ťiuni simple de cenzur─â. ╚śi ini╚Ťiaz─â ├«n continuare. Aceste mo╚Ťiuni simple s-au finalizat p├ón─â ├«n prezent printr-un vot masiv ├«n Parlament ├«mpotriva unora dintre mini╚Ötri. ├Äntr-un mod greu de ├«n╚Ťeles, cel pu╚Ťin ├«n logica ├«n care g├óndesc eu, nu exist─â  prevedere constitu╚Ťional─â prin care un ministru g─âsit necorespunz─âtor de c─âtre majoritatea senatorilor ╚Öi deputa╚Ťilor s─â fie dec─âzut din pozi╚Ťia pe care o de╚Ťine. R─âm├ónerea sau eliminarea lui din Guvern este exclusiv apanajul primului-ministru. Care poate ignora ÔÇô ╚Öi de cele mai multe ori ignor─â ÔÇô rezultatul unei mo╚Ťiuni de cenzur─â. Sub guvernarea lui Ludovic Orban au existat demiteri de premier prin mo╚Ťiune de cenzur─â, nenum─ârate mo╚Ťiuni simple de cenzur─â, demisii de candidat de premier, dar nimic nu s-a schimbat. Timp de ╚Öase luni, administra╚Ťia central─â a continuat s─â fie condus─â, cu o foarte mic─â pauz─â, tot de c─âtre Ludovic Orban. Iar acesta, dup─â ce a ├«nfruntat astfel Parlamentul, umilind ├«n ultimul hal cea mai important─â putere a statului, a continuat s─â-i p─âstreze ├«n func╚Ťie fix pe mini╚Ötri ├«mpotriva c─ârora Parlamentul a votat mo╚Ťiuni simple de cenzur─â. Cel mai scandalos caz fiind al ministrului de Finan╚Ťe Florin C├«╚Ťu.

├Än aceste condi╚Ťii, dac─â va exista totu╚Öi vreo remaniere, care ar putea fi impus─â de o logic─â a supravie╚Ťuirii politice a PNL, am toate motivele s─â m─â ├«ndoiesc c─â remanierea preconizat─â va ╚Ťine cont, a╚Öa cum ar fi logic, de pozi╚Ťia Parlamentului Rom├óniei. Cele mai multe dintre zvonurile pe aceast─â tem─â, r─âsp├óndite voit sau nu de membrii ai anturajului lui Ludovic Orban, indic─â faptul c─â acesta vrea s─â scape de membri ai echipei care i-au devenit sau i-au fost de la bun ├«nceput incomozi. Fie fiindc─â au exprimat opinii diferite ├«n mod public sau ├«n interiorul partidului, fie fiindc─â au fost impu╚Öi din alt─â parte. Cum ar fi de pild─â ministrul de Interne Marcel Vela, care, de╚Öi a scos aproape toate castanele din foc cu m├óna lui, castane care erau ale ├«ntregului Guvern ╚Öi ale ├«ntregului partid, sufer─â de ambele inconveniente. A avut ╚Öi are deseori opinii divergente ├«n raport cu Ludovic Orban ╚Öi a fost propulsat ├«n aceast─â func╚Ťie de c─âtre pre╚Öedintele lui Klaus Iohannis. Fiind perceput de premier ca apar╚Ťin├ónd grupului de interese de la Cotroceni.

Comentarii

comentarii