Acasă Actualitate Despre libertate și fiul risipitor, cu PS Lucian, episcopul Caransebeșului

Despre libertate și fiul risipitor, cu PS Lucian, episcopul Caransebeșului

239
DISTRIBUIȚI

Preasfințitul părinte Lucian, episcopul Caransebeșului, aflat în vizită în comunitatea Milcoveni din Protopopiatului Moldova Nouă, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica parohială cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și a vorbit despre pilda fiului risipitor, dar și despre libertate.

„Suntem cu toții îndemnați în această duminică să punem început bun vieții noastre asemenea fiului risipitor, care o vreme și-a risipit avuția pe care tatăl i-a dat-o, dar după ce a sărăcit, mai ales din punct de vedere spiritual, și-a venit în sine și s-a dus la părintele său care l-a primit cu bucurie mare. Părintele primitor este cel care ne așteaptă pe toți la pocăință și tuturor ne va spune cuvântul evangheliei «fiul meu mort a fost și a înviat, pierdut a fost și s-a aflat.

Suntem și noi chemați la înviere ca să aflăm Împărăția Cerurilor, de aceea trebuie să ne întoarcem chiar dacă am păcătuit și am cheltuit toată avuția în fărădelegi. Este vreme pentru fiecare să ne întoarcem «acasă», adică în Împărăția Preasfintei Treimi, pentru că suntem liberi cu adevărat atunci când suntem în Casa Părintelui Ceresc și când ne-am eliberat de păcate, de fărădelegi și suntem în voia lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.

Localitatea Milcoveni este situată în Valea Caraşului, la 24 km de Oraviţa, aproape de graniţa cu Serbia. Parohia are 78 familii cu aproximativ 175 credincioşi. Biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Milcoveni a fost construită între anii 1832-1835 și pictată în 1837 şi în 1860, probabil de către Dimitrie Turcu, apoi de Filip Matei în 1903.

Iconostasul aurit, de factură barocă, are icoane pictate pe pânză şi apoi aplicate. Ca urmare a deteriorării picturii sfântului locaș, aceasta a fost restaurată în 2000 de către pictorul orăviţean Mihai Bofan, costurile lucrării fiind suportate exclusiv de către credincioşi. Biserica a fost târnosită de preasfințitul părinte Lucian în data de 5 aprilie, 2009.

 

Comentarii

comentarii