Acasă Editorial Despre plagiat, folclor și profesorul Ion Coja

Despre plagiat, folclor și profesorul Ion Coja

DISTRIBUIȚI

În urmă cu câteva zile, mai exact pe 18 octombrie 2017 (precizare necesară), am primit o atenționare despre un text, semnat Ion Coja (profesor universitar din București, recunoscut a fi unul din mentorii lui Marian Munteanu, o personalitate lăudată, dar și hulită, sub aspectul influențelor politice, atacat de evrei, ca fiind antisemit), ce-mi aparținea în TOTALITATE!

La început, citind, speram să fi luat doar unele pasaje din editorialul meu, publicat în Ziua de Vest, anul trecut, adică pe 1 martie 2016, cu titlul ”Un timișorean, șocat după o vizită în Grecia”, text realizat pe baza unei relatări autentice, care avea atașat atunci un set de fotografii realizate la Atena.

Textul avea să aibă un record de citiri, de peste 170 000, în aproape două săptămâni. În cursul acestui an, vara, între lunile iunie – iulie, Ziua de Vest a schimbat interfața, dar articolul se găsește pe Google (Doamne, de data asta, ține-l pe Google), la data menționată mai sus. Textul meu are pe blogul personal al domnului Ion Coja titlul schimbat, el sună așa ”Tragedia greacă”, iar fotografiile atașate sunt schimbate! Stupoare, numele meu nu apare! Am pus în comparație textele, desigur, plagiatul este complet, adică, textul este reprodus cuvânt cu cuvânt…

I-am scris mesaje, nu am primit răspuns, i-au scris și alți cititori ,unii au atașat chiar textul, ca imagine, nimic! Seara trecuta, în cadrul emisiunii ”Jocuri de putere”, realizată de Rareș Bogdan, la Realitatea TV, s-a tras un semnal de alarmă privind plagiatul comis de un ”mare intelectual român”. Abia azi, 23 octombrie, după multe mesaje, domnul Ion Coja mi-a răspuns așa: ”Dacă nu mă înșel, textul a fost pus la categoria TEXTELE ALTORA. Am mai procedat așa, când textul mi s-a părut interesant. L-am primit fără să se menționeze autorul! Când textul dvs circulă fără să se menționeze autorul înseamnă că a devenit folclor și asta ar trebui să vă bucure. Vă aștept și cu alte texte, fără intermediari. Tot binele.”

În primul rând, textul meu este pe internet, sub semnătura mea, deci asta este o manipulare ordinară! Apoi, presupunând că cineva i l-ar fi propus spre publicare, pe blogul Ion Coja, autorului i se cere o încuviințare, cel puțin verbală, după regula dreptului de autor. Mai apoi, sub text, apare numele Ion Coja, ca autor, într-o umbră editorială numită ”textele altora”…care abia se percepe. Chiar și așa, repet, la ”textele altora” nu pot fi publicate, fără acceptul autorului, cuvintele, ideile, frazele, verbele altcuiva….

Să mă simt flatată că am devenit… folclor! Aceasta este o idee pe care nu o percept cu simțurile mele, mai ales că nu trăim nici în epoca de piatră, nici în vremea transmiterii ”din gură în gură” a unor idei, din lipsa suportului pentru informație. Asta s-ar fi putut justifica doar într-o perioadă a omenirii, în care oamenii nu aveau stilou, creion, hârtie, apoi… calculator, celular, tabletă, internet, Facebook, Google, și restul. Aberantă invitație la… succes!

Așadar, domnul Ion Coja recunoaște că mi-a luat textul, dar nu regretă nimic!

Dimpotrivă, mă felicită pentru succesul de a fi pe pagina sa, la categoria ”folclor autentic” (poate?).

Până una – alta, gândesc un plan onest pentru deconspirarea falsului!

Comentarii

comentarii