Acasă Actualitate Despre viaţă, frumuseţe şi iubire, cu medicul estetician Athanasios Fragkos

Despre viaţă, frumuseţe şi iubire, cu medicul estetician Athanasios Fragkos

DISTRIBUIȚI

Athanasios Fragkos

Athanasios Fragkos este unul dintre cei mai cunoscuţi chirurgi plastici din Grecia, dar şi din România. Doctorul „feţelor frumoase”, Athanasios Fragkos vine frecvent la Timişoara, la Clinica Boutique din Piaţa Unirii nr. 10. Se simte ca acasă în urbea de pe Bega, dezvoltând un adevărat ataşament faţă de spiritul şi oamenii locului.

Printre vizitatorii spaţiului său de frumuseţe se numără şi vedete autohtone, cum ar fi fostul mare tenisman Ilie Năstase. Dincolo de impresia populară de multe ori eronată, conform căreia medicii esteticieni şi clienţii lor sunt preocupaţi doar de frumuseţea superficială a omului, dr. Athanasios Fragkos dovedeşte o educaţie aleasă, un spirit înţelept şi o deschidere permanentă către adevărata frumuseţe umană – cea sufletească. Despre concepţia sa asupra vieţii, a frumuseţii şi a iubirii, dr. Athanasios Fragkos vorbeşte prin intermediul unor fotografii, trasmiţând un mesaj puternic, din care cu toţii avem de învăţat.

1. Ultima imbratisare1. Ultima îmbrăţişare

Puşi faţă în faţă cu o asemenea fotografie, amuţim. Această fotografie este menită să ne urmărească toată viaţa şi, în acelaşi timp, să ne facă să reflectăm nu neapărat asupra însemnătăţii vieţilor noastre, ci asupra a ceea ce înseamnă să fii om în relaţiile cu alţi oameni. Ies în evidenţă în această fotografie, lăsând la o parte tragedia care i-a lovit pe cei doi, iubirea şi altruismul, faptul că, în momentele cele mai tensionate şi cumplite, cei doi au dorit să se protejeze unul pe celălalt, apropierea îmbrăţisării dându-le puterea şi curajul să treacă cu demnitate prin acele momente terifiante ale prăbuşirii clădirii. Probabil că toţi avem ceva de învăţat din această fotografie, iar ceea ce pare cel mai important este că în lumea în care trăim, o lume tulburată de puternice conflicte de factură politică şi socială, în care momentele dificile nu ocolesc pe nimeni, singura scăpare din acest cerc vicios al cruzimii este aceea de a scoate la iveală imensul potenţial uman al fiecăruia dintre noi. Iar pentru mine, acest potenţial înseamnă în primul rând capacitatea de a trăi nu numai pentru tine, ci şi pentru cei din jurul tău. În final, împletirea destinelor oamenilor este ceea ce poate scoate la iveală propria-ţi demnitate de a duce o viaţă dreaptă şi de a clădi un caracter exemplar.

2. Viata este frumoasa2. Viaţa este frumoasă

Fetiţa din această fotografie are unul din cele mai genuine zâmbete pe care le-am văzut vreodată. Se poate citi cu uşurinţă fericirea din surâsul ei, o fericire care nu este condiţionată de un obiect, ci de încântarea pe care o au copiii faţă de viaţă. Jocul acesta al descoperirii, al mirării, al asimilării specific copiilor ar trebui să fie reţinut şi de către adulţi. Pentru mulţi oameni, viaţa nu mai rezervă surprize, nu mai oferă bucurii. Însă pentru această fetiţă lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel. Putem învăţa de la ea bucuria de a privi aceleaşi lucruri pe care le vedem zi de zi cu o altă atitudine, una pozitivă, una care are potenţialul de a schimba întregul mod de a te raporta la viaţă. Acesta este şi modelul vechilor greci, marii filosofi ai Atenei, care au păstrat acea mirare faţă de natură şi societate, mirare care oferă ocazia unei reflecţii profunde şi care, după părerea mea, dă naştere unei filosofii de viaţă. Desigur, pragmatismul şi spiritul practic nu trebuie lăsate de-o parte, însă ele trebuie întotdeauna dublate de curiozitatea şi implicit de bucuria pe care le putem învăţa din această fotografie.

3. Fetiţa şi uliul3. Fetita si uliu

Fotografia aceasta extraordinar de expresivă are efectul de a ne scoate din zona de confort şi de a ne trezi din somnul dogmatic în care ne trăim vieţile. Este mai mult decât orice un semnal de alarmă cu privire la condiţiile în care o mare parte a populaţiei trăieşte. Părăsind contextul cultural în care trăim, ne dăm seama că acţiunile noastre au un efect, direct ori indirect, asupra altor indivizi. Fotografia aceasta rezumă sărăcia şi condiţiile de viaţă inumane în care întreg continentul african este scufundat. Însă important este cum interiorizăm noi acesată fotografie. Este o fotografie onestă şi directă, una care te pune faţă în faţă cu responsabilitatea morală pe care o ai faţă de semenii tăi. Deşi suferinţa este inevitabilă, ea poate fi cel puţin ameliorată. Iar fiecare dintre noi are datoria de a contribui într-un fel sau altul la rezolvarea acestor probleme structurale. Important este să găsim căi de a rezolva aceste probleme economice şi instituţionale globale, astfel încât să nu mai existe cazuri precum cel imortalizat de această fotografie. Deşi este o fotografie care are ca efect întristarea, noi, cei care trăim în condiţii cât de cât decente, avem responsabilitatea de a lua atitudine şi de a pune umăr lângă umăr în scopul rezolvării acestor cazuri înduioşătoare şi în acelaşi timp halucinante.

4. Adevarata iubire4. Adevărata iubire

Povestea acestei fotografii este cu adevărat impresionantă. Această fetiţă, aflată în căutarea părinţilor ei, şi-a construit un adăpost, mai mult emoţional decât fizic, desenându-şi mama pe asfalt. Este greu de imaginat suferinţa prin care trece, nesiguranţa pe care o resimte. Acest fel de situaţii în care copiii nevinovaţi suferă sunt născute în urma deciziilor luate de oamenii puternici, cei care au autoritate politică şi militară. Însă, spre deosebire de aceştia din urmă, copiii, oricât de naivi şi prin oricâte suferinţe ar trece, nu uită niciodată adevăratele puncte de reper ale vieţii: mai precis iubirea, adevărata iubire. Adesea adulţii ignoră aceste lucruri şi îşi aduc aminte numai când sunt puşi faţă în faţă cu acest fel de poze cutremurătoare. Important este să nu mai dăm niciodată uitării faptul că iubirea trebuie să fie baza pe care ne clădim vieţile, sentimentul la care e necesar să apelăm întotdeauna. Apelul la iubirea adevărată ar schimba probabil întregul context politic şi social actual, astfel încât acest tip de situaţii de genul celei ilustrate de această fotografie, în care un copil nevinovat suferă, să nu se mai petreacă.

Athanasios Fragkos – www.athanasiosfragkos.com/ro, Str. Ep. Augustin Pacha (Piaţa Unirii), Nr. 10, Et. 3, Ap. 22, E-mail: timisoara@athanasiosfragkos.com, Mobil: 0734 004 466.

 

Comentarii

comentarii