Acasă Actualitate Deținuții politici anticomuniști, din perioada 1944-1989, comemorați, în capitala Caraș Severinului

Deținuții politici anticomuniști, din perioada 1944-1989, comemorați, în capitala Caraș Severinului

DISTRIBUIȚI

Ziua comemorării deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989 a fost marcată, în capitala Caraș Severinului,  la troița din Parcul Cărășana din municipiul Reșița, printr-o slujbă de pomenire, urmată de luări de cuvânt și depuneri de coroane de flori în memoria celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire săvârșită de un sobor de preoți condus de părintele Mihai Ciucur, delegatul Preasfințitului părinte Lucian, alături de care s-au aflat și membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, care au dat și răspunsurile la sfânta slujbă.

La finalul parastasului, părintele Mihai Ciucur a transmis mesajul părintelui episcop și a subliniat importanța momentului, care a reunit reprezentanți ai autorităților județene și locale, precum și membri ai Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Caraș-Severin. 

Începând cu anul 2011, data de 9  martie – ziua de prăznuire a sfinților 40 de mucenici din Sevastia – prilejuiește în fiecare an aducerea aminte de toți cei care au pătimit pentru libertatea și demnitatea poporului român în timpul regimului comunist, în închisori, în lagăre sau în deportări. 

Ne bucurăm că în acest an, la evenimentul organizat de filiala Caraș-Severin a AFDPR participă și tineri, membri ai asociației de tineret a Bisericii noastre, pentru că această filă de istorie întunecată din timpul comunismului este prea puțin cunoscută în rândul generației tinere. 

Este vorba de mărturia și faptele acestor oameni care și-au jertfit viața pentru idealuri înalte constituind exemple demne de urmat pentru noi, cei de astăzi. Istoria trebuie cunoscută, așa cum a fost ea, pentru ca greșelile înaintașilor să nu se mai repete”, a subliniat părintele Mihai Ciucur, îndrumătorul tinerilor din Episcopia Caransebeșului.

 În finalul cuvântului său, părintele a evocat, într-o notă personală adecvată momentului, viața și experiența preoților care au pătimit în închisorile comuniste, printre aceștia numărându-se și părintele Pavel Ciucur din Prilipeț: 

În calitate de nepot de deținut politic, vă pot spune că nu doar anii grei de temniță nedreaptă au marcat viața celor care au avut curajul să se opună regimului comunist, ci și urmașii acestora – copiii și chiar nepoții celor care au pătimit închisori – au fost privați de unele drepturi și au avut pentru multă vreme stigmatul de urmaș al unor deținuți politici. 

Bunicul meu, părintele Pavel Ciucur, a plătit cu sănătatea sa și a soției sale, cei trei ani de temniță grea la Aiud, la Canal și la Bicaz, pentru susținerea partizanilor din Munții Domașnei în anii tulburi de după război”a mărturisit părintele Ciucur.

Au transmis, de asemenea, mesaje reprezentanți ai Prefecturii și Consiliului Județean Caraș-Severin, delegați de la București și de la nivel județean ai Asociației Foștilor Deținuți Politici, precum și urmași ai celor care au suferit în temnițele și în deportările comuniste.

La finalul evenimentului comemorativ, au fost depuse coroane de flori la Monumentul înălțat în memoria deținuților politici și deportaților din închisorile comuniste, o jerbă de flori fiind depusă și din partea Episcopiei Caransebeșului și a ATOR Banatul de Munte.

Biserica Ortodoxă Română îi pomenește pe toți luptătorii români care au pătimit în numele credinței și libertății la fiecare Sfântă Liturghie, precum și la slujbe de pomenire.

Comentarii

comentarii