Acasă Actualitate Dezamăgirea studenților la 6 luni de guvernare Cîțu!

Dezamăgirea studenților la 6 luni de guvernare Cîțu!

265
DISTRIBUIȚI

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România din care fac parte și organizațiile studențești din Timișoara își exprimă dezamăgirea că în cele 6 luni de guvernare a guvernului viața studenților nu s-a îmbunătățit, ci dimpotrivă.

În data de 23 decembrie 2020, era investit noul Guvern, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România analizând programul de guvernare votat de Parlament și măsurile propuse pentru studenți. După cele 6 luni de guvernare ale Guvernului condus de domnul Florin Cîțu, ANOSR constată încă o dată, cu deplină consternare, că viața studenților nu doar că nu s-a îmbunătățit de la începutul acestui an, ba chiar a reprezentat ultima prioritate de pe agenda politică, cu excepția notabilă a situației „urgente” prin care s-a eliminat gratuitatea la transportul feroviar pentru studenți.

”În mod cert, fără a fi măcar nevoie să ne referim la studiile publicate în domeniu, se poate observa că învățământul superior a suferit diferite deficiențe cauzate de contextul pandemic, și, cu atât mai mult față de un sistem care și așa avea nevoie acută de reformare, multiple măsuri erau necesare pentru a limita riscurile la care acesta a fost supus.

Cu toate acestea, în ciuda stilului festivist prin care conducerea Guvernului anunță diferite măsuri, uneori banale, acțiunile de anvergură pentru studenți au fost complet omise. După o injustă și „ideologică” eliminare a gratuității la transportul feroviar al studenților, pe care Guvernul a descoperit-o ca marea presiune exercitată pe bugetul public în timp ce recunoștea în aceeași ordonanță de urgență situația precară a studenților, interesul pentru studenți a fost curmat subit”, este mesajul studenților reuniți în ANOSR.

Pandemia a creat sau a întărit în mod acut numeroase probleme cu care se confruntă studenții. Statisticile au arătat proporția covârșitoare a studenților care nu și-au găsit un loc de muncă la absolvire, iar studenții români întâmpinau deja probleme financiare peste media europeană și anterior pandemiei. Mai mult decât atât, sănătatea mintală a studenților a fost vădit periclitată de această perioadă.

Enunțate în acest an de nenumărate rânduri de către ANOSR, consilierea psihologică și orientarea în carieră trebuiau să reprezinte o cărămidă de rezistență în viața studenților, ținând cont de numărul acestora care au raportat stări de anxietate, nervozitate sau frustrare cauzate de învățământul online și de nevoile suplimentare aferente contextului pandemic, o serie de acțiuni cu costuri minimale pentru bugetul de stat putând garanta un sprijin relevant și imperios acordat studenților.

Pe de altă parte, lipsa competențelor digitale în privința multor cadre didactice și abuzurile dovedite de ocazia de a înregistra orele desfășurate în mediul online sunt alte teme care necesitau măsuri actuale, prin reglementarea clară la nivel național a formării profesionale obligatorii în sfera pedagogică, incluzând competențele digitale și învățământul centrat pe student, precum și evaluarea continuă care să ofere garanția unei relevanțe a evaluării activității cadrelor didactice de către studenți.

Cu toate acestea, atenția Ministerului Finanțelor Publice a fost îndreptată fără ezitare înspre puținele beneficii ale studenților și modalitățile de eliminare a acestora prin diferite sofisme care lezează atât studenții, cât și SN CFR Călători, care resimte deja efectele măsurilor luate. Ne-a surprins și continuă să ne surprindă diferența de ordin astronomic între principiile anunțate de reașezare a cheltuielilor bugetare și măsurile luate când vorbim de investiția în domenii-cheie, precum educația.

”Ne apropiem de finalul unui nou an universitar cu așteptări mari, neatinse ale studenților din România, iar a începe la toamnă anul universitar 2021-2022 în aceleași coordonate nu poate reprezenta decât o profundă dezamăgire față de intențiile postulate de Guvern prin diferite documente de politici publice cu care suntem obișnuiți”, mai susține ANOSR.

„Au trecut 6 luni de la învestirea Guvernului, moment care ar presupune, în mod cert, ocazia unui bilanț al măsurilor efective prin care viața studenților a fost îmbunătățită. Trăgând linie, avem promisiunile din programele electorale (care reprezintă un angajament, chiar dacă nu scrie în Programul de Guvernare) și din programul de guvernare, o serie de acțiuni fără anvergura necesară și așteptată de studenți și, desigur, cea mai notabilă măsură – eliminarea gratuității la transportul feroviar. Mai sunt 3 luni pentru ca anul universitar 2021-2022 să nu găsească studenții în acest peisaj dezolant” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 22 ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 30 de universități, atingând un număr de 110 de organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești.

La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.

 

 

Comentarii

comentarii