Acasă Actualitate Dezastru în agricultura din Timiş

Dezastru în agricultura din Timiş

DISTRIBUIȚI

dezastrul din agricultura din timis -foto nicolae Oprea in graulDupă ce, cu o lună în urmă, fermierii din Timiş erau disperaţi că din cauza ploilor apa băltea pe câmp şi punea în pericol culturile, acum, tot ei se plâng că s-a instalat seceta şi afectează grav cerealele – grâu, orz, ovăz şi secară.

Mai grav este că, în acelaşi timp, grâul este atacat de boala fuzarioză şi de ploşniţe, cauzate de temperaturile prea mari, de până la 45 grade la soare, anormale pentru perioada de primăvară. “Seceta a început în judeţul Timiş. Prognozele arătau că trebuiau să pice 15 –20 de litri de apă pe metru pătrat, dar nu a fost aşa. A plouat numai 3-4 litri pe metru pătrat, dar pe anumite zone. Ceea ce e inutil”, a declarat Nicolae Oprea, preşedintele Camerei Agricole din cadrul Consiliului Judeţean Timiş. Totuşi, culturile păioase care nu au fost afectate de băltiri şi au fost fertilizate la timp şi ierbicidate arată bine. De asemenea, la culturile prăşitoare din primăvara 2013 sunt probleme unde lucrările au fost făcute de mântuială şi nu s-a utilizat sămânţă certificată. Unele plante au răsărit, altele nu, iar seceta le va distruge, în lipsa irigaţiilor. “Fuzarioza şi ploşniţa au început să afecteze grâul, îndeosebi în zona Moraviţa, Deta, Denta şi Banloc, dar şi în alte zone, din cauza căldurilor excesive. Ploşniţa e un gândac care înţeapă bobul de grâu, dar şi frunzele şi tulpinile şi le distruge. De aceea facem apel la specialişti să îi ajute pe fermieri să lupte împotriva acestor boli, prin aplicarea unor tratamente adecvate, pentru a nu se ajunge la calamităţi. Costul unui tratament ajunge la 100 –120 de lei pe hectar”, a subliniat Oprea. “Grâul este afectat şi de gândacul păros. Încă nu e dezastru, dar acum, când iasă grâul din burduf, este afectat de ploşniţe. E perioada când se fac tratamentele şi, de aceea, fermierii trebuie să aplice obligatoriu aceste tratamente pentru boli şi dăunători. Din cauza secetei s-a şi crăpat pământul în multe zone. Dacă nu va ploua în continuare, tragedia e mare, acum când apar spicul şi boabele”, a declarat prof. ing. Doru Petanec, directorul Diecţiei Judeţene Agricole Timiş.
Ploşniţa este o specie oligofagă, care se dezvoltă şi afectează îndeosebi culturile de grâu, la mijlocul lunii mai, dar atacă şi alte graminee cultivate şi spontane.

Comentarii

comentarii