Acasă Actualitate Dezbatere despre viitorul Timișoarei, găzduită la Universitatea de Vest de Grupul Partenerilor...

Dezbatere despre viitorul Timișoarei, găzduită la Universitatea de Vest de Grupul Partenerilor Strategici GPS UVT

DISTRIBUIȚI

La Universitatea de Vest din Timișoara, a avut loc, joi, o nouă întrunire plenară a „Grupului Partenerilor Strategici – GPS UVT”, structură consultativă independentă prin care UVT își adaptează și își promovează rolul public, mai ales ca formator în educație și ca centru de gândire strategică în comunitate.

Ca urmare a deciziei pe care GPS UVT a luat-o anul trecut, de a extinde componența structurii prin invitarea reprezentanților administrației locale, la această întrunire au participat, ca invitați, și reprezentanții Consiliului Județean Timiș, domnul președinte Alin Nica, și Primăriei Municipiului Timișoara, primarul Dominic Fritz, care au fost alături de comunitatea UVT, reprezentantă de rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, și de reprezentanții partenerilor din GPS UVT.

Agenda dezbaterilor a cuprins două teme importante pentru viitorul Timișoarei, care au confirmat încă o dată rolul de catalizator pe care îl joacă Universitatea de Vest din Timișoara în gruparea ideilor și resurselor comunității, în relația cu administrația și cu mediul de afaceri, pentru structurarea unei strategii viabile de dezvoltare a Timișoarei și regiunii de Vest.

În cazul primei teme, punctul de start al dialogului a fost constituit de înființarea noului Living Lab UVT” – un centru de inovare și consolidare a soluțiilor destinate creșterii calității vieții urbane din Timișoara.

Această etapă de transformare a comunității noastre universitare survine ca urmare a preocupărilor constante pe care UVT le-a avut, în ultimii ani, pentru dezvoltarea prin proiecte de tip „Green & Digital”, ceea ce ne-a oferit oportunitatea de a deveni prima universitate din România care găzduiește un Living Lab acreditat de rețeaua The European Network of Living Labs (EnoLL).

Urmează ca prin viitoarele proiecte ce vor fi desfășurate în acest centru de inovare, în care se vor implica cercetătorii de la UVT, alături de studenți și experți din variate domenii, să fie deschise posibilități concrete de colaborare între Universitatea de Vest din Timișoara, administrația publică locală și stakeholderi din comunitate.

A doua temă a dezbaterilor de astăzi a adus în prim-plan Strategia de SmartCity Timișoara 2022-2027, prin care Primăria Municipiului Timișoara propune publicului și comunității universitare soluții avansate de digitalizare și automatizare dedicate domeniului public urban, un proiect amplu, la care UVT va contribui cu expertiză sectorială.

În cadrul evenimentului, rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, a subliniat: „UVT aduce comunitatea timișoreană în prim-planul preocupărilor sale academice și deschide „Living Lab UVT”, un format de lansare și propulsare a celor mai izbutite idei și proiecte noi, dedicate calității vieții în Timișoara. Se deschide, în acest fel, o direcție practică de colaborare între UVT și administrația publică locală, dar și cu stakeholderi din comunitate, pentru că împreună vom aduce orașului și regiunii de vest soluțiile sustenabile de dezvoltare”.

Președintele CJT,  Alin Nica, a precizat: „Viziunea UVT este cuprinzătoare și holistică, iar ideea parteneriatului public este bine pusă în practică. Este o provocare pe care o văd, inclusiv pentru soluțiile pe care le vom adopta la CJ Timiș, pentru infrastructură și economie, ori pentru noi proiecte de dezvoltare. Vom răspunde prin câteva propuneri concrete ale CJ Timiș la această provocare de bun augur și de mare importanță pentru viitor.”

Primarul Municipiului Timișoara, domnul Dominic Fritz, a transmis: „Mă bucur că la UVT regăsesc o viziune bine structurată despre relația universității cu administrația și cu economia.

Noi suntem chemați să propunem strategii prin care să reducem decalajul de inovare pe care îl resimțim între mediul privat și administrația publică, așa cum este aceasta în prezent, care, vedem bine, nu are are tendința de a schimba și de a inova. Din această cauză este important întregul ecosistem, în care se află și mediul privat și universitățile, care împreună pot schimba în bine ritmul inovării, chiar și în administrație.”

Din partea GPS-UVT, doamna Anca Flueraș, Area Retail Manager Banca Comercială Română, a subliniat:

„Dezbaterea despre noul Living Lab UVT arată că avem împreună un mare avantaj când intrăm în parteneriate, din care Timișoara poate să câștige foarte mult în viitor. Timișoara și toată zona de vest merită să aibă o viziune inovativă și o strategie inteligentă pentru viitor, tocmai aici, în această relație partenerială dintre UVT, administrație și mediul de afaceri, aflându-se izvorul de idei bune pe care să se sprijine dezvoltarea în viitor.”

 

Comentarii

comentarii