Acasă Actualitate Dezbatere la Timișoara despre ce materii vor studia elevii de liceu peste...

Dezbatere la Timișoara despre ce materii vor studia elevii de liceu peste câțiva ani

1002
DISTRIBUIȚI

În urbea de pe Bega a avut loc dezbaterea pe tema planurilor-cadru pentru liceu. Dezbaterea a fost inițiată de organizația „Inițiativă în Educație”, iar la eveniment au participat elevi de la licee din Timișoara și un profesor. Planurile-cadru vor intra în vigoare peste câțiva ani. Deocamdată sunt trei variante propuse de Ministerul Educației, care au fost dezbătute la Timișoara. În cele trei variante, printre modificări se numără: eliminarea unei ore de Fizică, eliminarea Limbii moderne 2, de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a, introducerea în trunchiul comun a unei ore de Educație vizuală, la clasele a IX-a și a X-a și altele.

Concluzia dezbaterii din urbea de pe Bega a fost că planurile-cadru sunt o modificare de formă, dar ele ar avea impact dacă s-ar lucra și la fond, iar elevii ar avea un cuvânt mai greu de spus în ceea ce privește materiile pe care le vor studia și numărul de ore alocate fiecărei discipline.

„Planurile cadru sunt o modificare de formă, care ar putea avea impact doar dacă lucrăm și la fond, indiferent ce materii noi s-ar adăuga sau câte materii ar avea elevii în orar e foarte important cum sunt predate acele materii și de ce e nevoie să fie predate. Concluzia ar mai fi că este nevoie de a asculta mai bine nevoile elevilor, de a pregăti profesorii, de a ajuta elevii, de a crea punți de legătură între specialiști în educație și factorii implicați”, a spus Andrada Sorca, vicepreședinte „Inițiativă în Educație”.

Cea mai apreciată variantă a fost cea cu numărul trei, care dă posibilitatea fiecărei școli să aleagă un număr mai mare de materii opționale, care să se plieze pe dorințele elevilor și profilul unității de învățământ. Printre aceste opționale se numără: dramă, teatru, jurnalism, neuroștiințe și educație, oportunități de carieră, genetică și învățare, inventică, științele creierului și altele.

Cele trei planuri-cadru pentru liceu le puteți studia aici: http://www.edu.ro/consultare-public%C4%83-proiectele-planurilor-cadru-pentru-%C3%Aenv%C4%83%C8%9B%C4%83m%C3%A2ntul-liceal-ciclul-inferior-%C8%99i-ciclul.

Comentarii

comentarii