Acasă Actualitate Dezbaterea pe bugetul local: „Din nou, Clujul ne-a dat clasă”

Dezbaterea pe bugetul local: „Din nou, Clujul ne-a dat clasă”

DISTRIBUIȚI

Vineri, 3 februarie, Primăria Timișoara a organizat, până la urmă, atât de discutata dezbatere pe propunerea de buget pe anul 2023. A fost ceva mai mult interes decât anul trecut, iar cei mai mulți timișoreni s-au plâns de lipsa bazelor sportive publice. Au fost discutate și situații particulare, dar au existat și discuții între viceprimarul Ruben Lațcău și Tiberiu Negrei, liderul sindicatului care de altfel solicitase organizarea dezbaterii. Pe lângă viceprimar, din partea executivului a mai participat și city-managerul Matei Creiveanu.

„Bugetul de anul acesta a fost publicat în urmă cu câteva zile (trei, pe 31 ianuarie – n.r.), după ce bugetul de stat a fost publicat în data de 19 decembrie 2022. A fost o muncă grea a aparatului de specialitate, a fost un buget greu de echilibrat, venind dintr-un an 2022 cu multiple crize: energetică, criza din Ucraina, criza refugiaților, care au afectat și veniturile și modul de organizare al bugetului primăriei. Am avut șocuri pe lanțurile de aprovizionare, creșterea costurilor cu energia, inflație generalizată. Important pentru noi a fost funcționarea orașului, dar să nici nu pierdem din vedere importanța investițiilor. Este un buget echilibrat. E un buget în care peste jumătate dintre prevederi sunt alocate înspre investiții, multe dintre ele finanțate din fonduri europene. Avem un buget local de circa 2,3 miliarde de lei, din care 1,3 pe partea de dezvoltare. Anul acesta avem o cotă mai mare decât anul trecut către investiții, deși și cheltuielile pe partea de funcționare au crescut, în principal din cauza creșterilor cu energia, inflația, capitala culturală. Acestea sunt principalele trei priorități ale bugetului de anul acesta: serviciile publice, investițiile, capitala europeană a culturii”, a declarat Creiveanu la începutul dezbaterii.

Tot la modul general, dar spre finalul dezbaterii, a oferit câteva declarații și Lațcău: „De ce ne aflăm azi aici, în forma asta? Bugetul a fost publicat pe site-ul primăriei la patru ore după ce, legal, a putut să fie publicat. În sensul în care, în data de 31 ianuarie, Consiliul Județean Timiș și-a aprobat bugetul și doar ulterior primăria poate să își pună în dezbatere și aprobe bugetul în forma finală. Perioada a fost extrem de scurtă, nu se poate elibera un buget în patru ore. Legislația prevede acești pași, în sensul că la 45 de zile după ce bugetul este aprobat, primăria trebuie să își aprobe bugetul, iar la 30 de zile consiliul județean. În pofida acestor lucruri, sunt anumite limitări de termeni, legate de data până la care să-l trimitem la Finanțe, astfel încât să nu suferim amânări sau penalități la plata contribuțiilor pe care statul ni le datorează. Fereastra noastră a fost destul de scurtă și s-a deschis pe 31 ianuarie, odată cu aprobarea bugetului județean și se închide probabil luni. De aici vine această întârziere și această procedură extrem de rapidă, tocmai din cauză că acești termeni au fost altfel setați de guvern”

Rezumând dezbaterea, timișorenii care au luat cuvântul s-au gândit în primul rând la infrastructura sportivă, atât pentru sportul de performanță, cât și pentru cel de masă. Printre altele, participanții la dezbatere au cerut bazine de înot, terenuri de sport și piste de alergare. Dintre proiectele concrete au fost amintite terenul de pe Mircea cel Bătrân, baza Uszoda și complexul sportiv Bega.

„Mă bucură că există o discuție atât de amplă legată de bazele sportive. Îmi pare rău că colegul viceprimar Cosmin Tabără, cel care se ocupă de ele, nu este aici astăzi. Cu siguranță s-ar fi bucurat să vadă atâți oameni prezenți care cunosc în detaliu și la zi situația bazelor sportive de care domnul Tabără se ocupă. Într-adevăr, sunt mai multe proiecte în lucru la nivel de primărie: baza de la Mircea cel Bătrân a avut indicatorii aprobați de două săptămâni, deci ea se va putea duce spre proiectare și execuție. La complexul sportiv Bega au fost bugetați bani pentru reparații. La Sala Constantin Jude au fost repartizați bani pentru reparația clădirii exterioare, cât și la parchet sau la iluminatul sălii. Mai sunt încă câteva proiecte în diferite faze de proiectare. Este, într-adevăr, o zonă deficitară în care municipiul va trebui să facă eforturi să construiască și să reabiliteze bazele sportive în anii care vin. (…) Aș vrea să mă leg de «bazele sportive pentru public, pentru oamenii care nu plătesc» (cita cuvintele unei timișorence – n.r.). Nu există să nu plătim, asta este o minciună. Plătim cu toții, că plătește primăria din bugetul tuturor, adică din buzunarul fiecărui timișorean, sau că plătim noi un bilet de intrare, până la urmă tot noi plătim. Trebuie să avem o ecuație care să asigure sustenabilitatea”, a răspuns Lațcău acestor critici.

Două asistente maternale au mai vorbit despre o presupusă eroare de calcul la plata indemnizațiilor plătite de Primăria Timișoara – care în prezent ar fi sub salariul minim pe economie –, în timp ce alți participanți au vorbit despre cazuri particulare, referitoare de exemplu la anveloparea unui bloc din zona Gării de Nord sau reducerea zgomotului pe bulevardul Take Ionescu. Cumva mai general, s-a amintit și lipsa de investiții din zona Plopi-Kuncz. Ar fi de menționat că au existat persoane înscrise la a lua cuvântul care nu s-au prezentat, dar și unele care voiau doar să fie prezente în sală.

Spre final, Radu Nicosevici, președintele Academiei de Advocacy, a menționat că, „Din nou, Clujul ne-a dat clasă”, pentru că acolo, în urma dezbaterii, au fost făcute peste 50 de amendamente, multe dintre ele fiind ale consilierilor locali de opoziție. La dezbaterea Primăriei Timișoara, însă, în afară de viceprimarul Ruben Lațcău, nu a participat niciun membru al consiliului local. Ce-i drept, de obicei, consilierii locali din Timișoara preferă să își prezinte amendamentele direct în plenuri, nu în dezbaterile publice.

În încheiere, a existat și o discuție între Tiberiu Negrei, liderul sindicatului, și viceprimarul Ruben Lațcău. „Mulțumesc conducerii care a dat curs solicitării noastre. Se spunea încă de ieri că bugetul ar fi fost aprobat oricum, pentru prima dată în istoria Timișoarei, după revoluție, fără să existe dezbatere publică. Este bine că v-ați dat seama că trebuie dezbătut acest proiect. Este regretabil că nu participă domnul primar, este regretabil că nu vedem niciun consilier local”, a spus și Negrei.

Astfel, acesta a explicat că organizația sa cere acordarea unor despăgubiri stabilite prin hotărâri definitive ale instanțelor, dar și modificări în cadrul comisiei paritare. În continuare, liderul sindicatului a mai arătat că, potrivit noutăților legale, salariile primarului și viceprimarului ar urma să crească și a cerut același lucru și pentru restul salariaților, mai ales pentru că veniturile acestora încă sunt raportate la salariul minim din urmă cu trei ani.

Lațcău nu a oferit un răspuns clar acestor critici, pentru că a considerat că subiectele nu îi interesează pe timișorenii care doresc să urmărească dezbaterea pe buget. Totuși, primarul s-a pronunțat pe cererile de majorarea a salariilor: „Am înțeles anul trecut că suntem la un nivel extrem de necompetitiv. Acea majorare a fost făcută, iar acum suntem în punctul în care trebuie să cerem, nu să primim, domnule Negrei. Este vremea să livrăm, este vremea să și facem”.

Comentarii

comentarii