Acasă Actualitate Dezbateri pentru tinerii creativi din Timiş

Dezbateri pentru tinerii creativi din Timiş

363
DISTRIBUIȚI

La Casa Tineretului din Timişoara va avea loc o serie de dezbateri cu tinerii și reprezentanții instutuțiilor publice responsabile pentru dezvoltarea politicilor pentru tineret. Evenimentul organizat de Consiliul Tineretului din România în parteneriat cu Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş are loc pe 26 ianuarie. Este vorba despre implementarea celui de-al doilea ciclu al dialogului structurat, având ca temă principală ’’Participarea tinerilor la viața democratică – stimularea creativității și a inovării’’.

O nouă strategie de tineret la nivel european

„Dezbaterile regionale în cadrul dialogului structurat au ca principal scop consultarea directă a tinerilor și a altor actori direct interesați de problematica tineret cu privire la participarea tinerilor în spațiul democratic național și european în vederea îmbunătățirii și dezvoltării cadrului legislativ pentru tineret la toate nivelurile decizionale”, spune Cătălin Iapă, unul dintre organizatorii evenimentului de la Timişoara. Astfel de dezbateri regionale au loc în cinci orașe din România (Baia-Mare, Cluj-Napoca, Craiova, Timișoara și București) în perioada 15 – 31 ianuarie 2012 și se desfășoară în contextul adoptării la nivel european a Noii Strategii de Tineret “Investiţie şi capacitare 2010 – 2018” ale cărei priorităţi acoperă cele mai importante nevoi ale tinerilor în sfera social-politică si economică. Dialogul structurat între tineri și responsabilii politici este mai bine pus în valoare prin Rezoluţia Consiliului de Miniştri care recomandă în mod explicit realizarea de consultări naţionale cu tinerii în vederea dezvoltării politicilor de tineret în mod sustenabil, la toate nivelele. Activităţile din fiecare oraş se vor desfăşura pe parcursul unei zile și vor consta în organizarea unui seminar de consultări în cadrul căruia tinerii alături de responsabilii pentru politici pentru tineret vor identifica cele mai importante nevoi cu care se confruntă in sfera participării acestora la democrația instituțională (participarea la vot și în relația cu instituțiile publice), precum și la viața civică prin implicarea în organizații neguvernamentale.
 
Grupul ţintă: tineri între 14 şi 35 de ani

Grupul ţintă vizează tinerii cu vârste curpinse între 14 şi 35 ani, fiind aşteptate şi autorităţile publice de nivel local şi regional responsabile pentru politicile de tineret. Tinerii din Timişoara se pot înscrie accesând site-ul www.fitt.ro până pe 24 ianuarie 2012 .Rezultatele dezbaterilor vor fi folosite atât la nivel local și regional, dar și la nivel național și european. Astfel, acestea vor constitui în primul rând recomandările din partea României pentru următorul ciclu de consultări la nivel european, consultări în urma cărora va fi îmbunătățit cadrul normativ pentru tineret. Acestea sunt cu atât mai importante cu cât, în perioada respectivă, se decide viitorul programelor pentru tineret la nivel european (precum Tineret în Acțiune) pentru perioada 2014-2020.

 

Comentarii

comentarii