Acasă Actualitate Dezeşti – paradisul bio

Dezeşti – paradisul bio

DISTRIBUIȚI

Brandurile Banatului Montan, la „Târgul Mare de Primăvară”

Reşiţenii şi-au putut face cumpărături bio, la mare distanţă de casă. Mai multe microbuze i-au transportat, duminică, pe cei interesaţi, peste 30 de kilometri, până în satul Dezeşti, din comuna Fârliug. Aici a avut loc a treia ediţie a Târgului Mare de Primăvară. Prefectul de Caraş-Severin, mai mulţi şefi de la deconcentrate şi câţiva primari din împrejurimi, culoarea politică nu a contat la sărbătoare, au venit să vadă cu ochii lor un târg de ţară – bio 100%. Ramona Viţa şi ansamblurile folclorice „Semenicul“ şi „Mlădiţe Fîrliugene“ au dat tonul petrecerii cu mici, grătare şi ţuică şi bere la pahar… Raiul produselor bio

Mierea, brânza şi ciupercile de Fârliug, dar şi renumita răchie de Banatul Montan au avut cea mai mare trecere la Târgul de Primăvară de la Dezeşti. Unii domni cu costume au zâmbit când ţăranii le-au cerut 5 lei pe legătura de ceapă verde sau kilogramul de cartofi bio. Pentru că era prea scumpă, fasolea bio se vindea la jumătate de kilogram – 7,5 lei. Edilii susţin că Fârliugul a devenit un rai al produselor bio, imediat după ce aici a fost implementat un program european pe relaţia cu Serbia. Banii europeni au vizat tocmai sprijinirea producătorilor tradiţionali. Târgul bio 100% s-a desfăşurat în piaţa din cadrul complexului creat chiar în urma proiectului european.

Metodă de relansare a zonei

Producători agricoli din întregul Banat Montan s-au întrecut în oferte la Dezeşti. Special pentru târg au fost sacrificaţi mai mulţi miei. Preţul nu era negociabil – 20 de lei kilogramul. Oferte extrem de variate au fost la brânzeturi şi legume de sezon. Preţurile, sub nivelul de supermarket: 10 lei urda, 14 lei caşul şi telemeaua de vacă, 18 lei brânza de oaie. Comercianţii de caş afumat şi răchie – emblemele hard ale Fârliugului – au plecat mai devreme acasă. Marfa li s-a epuizat în doar câteva ore. Nici ofertele pentru utilaje agricole sau chiar cai şi căruţe nu au lipsit de la Dezeşti. „Am avut producători din toate zonele judeţului. Oamenii ce vând produse bio au certificat în acest sens, ei nu folosesc azotaţi sau alte prostii. Mă bucur să promovez agricultura bio în zonă, fără îngrăşăminte chimice. Când am venit la Fârliug m-am gândit că trebuie să relansăm zona. O puteam face prin sprijinirea agricultorilor şi a crescătorilor de animale. Cred că rezultatele au început să se vadă”, ne-a spus Ioan Borduz, primarul de Fârliug.

Branduri de Fârliug

Manifestarea de duminică, de la Dezeşti, a fost organizată de Primăria Fârliug şi Camera Agricolă Caraş-Severin. După implementarea unui proiect european pentru sprijinirea agriculturii, din 2009, La Fârliug se pregătesc brandurile Banatului Montan. “În urma proiectului european ce a vizat promovarea produselor autohtone am rămas cu multe reuşite. Am reuşit să scoatem din anonimat producătorii locali. Roşiile, ardeii, castraveţii din zona noastră pot deveni marcă înregistrată. Suntem cu produse atât pe pieţele din Caraş, cât şi în Timiş. Brânza de oaie de Fârliug e cunoscută departe, ce să mai vorbesc de răchia din zonă”, mai spune Borduz. Primarul din Fârliug este şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Răchie din Banatul Montan. El vrea ca în maxim un an marca înregistrată „Răchia de Banatul Montan” să se poată consuma în birturi şi restaurante. Ţuica va avea o tărie unică de 34 de grade.

 

Comentarii

comentarii