Acasă Actualitate DGASPC Timiș face precizări după ce Prefectura Timiș a închis Centrul de...

DGASPC Timiș face precizări după ce Prefectura Timiș a închis Centrul de Plasament Lugoj

DISTRIBUIȚI

În urma misiunii de control care a avut loc, în data de 11.07.2023, la Centrul de Plasament Lugoj, aflat în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş instituția face precizări, din necesitatea de a clarifica opiniei publice situaţia acelui centru.

Prin Strategia Județeană, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș are ca obiectiv pentru protecția copilului – Dezvoltarea de servicii alternative la îngrijirea instituțională – Închiderea tuturor instituțiilor de tip clasic, printre acestea numărȃndu-se şi Centrul de Plasament Lugoj, prin înființarea de case de tip familial și apartamente.

Procesul de închidere face parte din Strategia naţională de dezinstituţionalizare a copiilor din sistemul de protecţie specializată şi a demarat în anul 2019.

Printr-un parteneriat al DGASPC Timiş şi beneficiind de finanţare prin intermediul fondurilor europene acordate prin Programul Operaţional Regional, au fost identificate alternative pentru cei 90 de copii care au fost rezidenţi ai acestui centru.

Ultima etapă a acestui program de reorganizare se finalizează în acest an, prin mutarea celor 16 copii rămaşi în Centrul de Plasament Lugoj în cele 3 case de tip familial care vor fi date în folosinţă în cel mai scurt timp posibil, respectiv pȃnă la finalul lunii decembrie 2023.

DGASPC Timiș mai menţionează că actuala clădire de la Lugoj, care a făcut obiectul controlului din 11 iunie şi a cărei zonă de dormitoare a fost suspendată prin măsură dispusă de Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, a fost renovată anul trecut, mobilierul fiind doar reparat, avȃnd în vedere faptul că, la sfȃrşitul acestui an, prin Hotărȃrea de Consiliu Judeţean nr.16/2023, clădirea va primi o nouă destinaţie, respectiv serviciu rezidenţial pentru adulţi cu dizabilităţi, în acest sens urmȃnd să fie recompartimentată şi mobilată cu mobilier specific pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, în prezent fiind nejustificate investiţii majore în această clădire.

În ceea ce priveşte îngrijirea tinerilor aflaţi cu măsură de protecţie în cadrul centrului, este important de menţionat că nu a fost periclitată sănătatea sau starea fizică a acestora.

”Precizăm faptul că, în continuare, se vor depune toate diligenţele astfel încȃt procesul de închidere a acestui centru de plasament să fie realizat în acest an, în aşa fel încȃt copiii şi tinerii să continue să beneficieze de cele mai bune condiţii de trai, avȃnd în vedere faptul că instituţia noastră urmăreşte în permanenţă respectarea interesului superior al beneficiarilor, copii şi adulţi deopotrivă”, este mesajul DGASPC Timiș.

Comentarii

comentarii