Acasă Cultura Dialoguri pe contrasens, cu scriitorii Adriana Babeți și Mircea Vasilescu, La două...

Dialoguri pe contrasens, cu scriitorii Adriana Babeți și Mircea Vasilescu, La două bufnițe Timișoara

DISTRIBUIȚI

Dialoguri pe contrasens! Cultură sau culturi? Despre ce vorbim când nu ne înțelegem? Adriana Babeți și Mircea Vasilescu propun un dialog despre diversitatea culturală, pornind de la cartea „Cultura română pe înțelesul patrioților”, în 16 septembrie, de la ora 19.30, la librăria La două bufnițe din Timișoara.

Intrarea este liberă.

De multe ori, despre „cultura română” se vorbește ca și cum ar fi un monolit, o structură unică, pe care toată lumea ar trebui să o înțeleagă în același mod. În fapt, în interiorul „culturii române” există o diversitate de formule de expresie. Și o diversitate de percepții. 

Adriana Babeți – prozatoare, eseistă, critic literar, profesor la Universitatea de Vest Timișoara și redactor la revista de cultură Orizont.

Dintre volumele publicate: Femeia în roșu (în colab., 2003, 2008, 2011; Premiul Uniunii Scriitorilor), Dandysmul. O istorie (2004; Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Asociației de Literatura Comparata si Generala), Prozac. 101 pastile pentru bucurie (2009).

Ultimul ei volum, Amazoanele. O poveste, a primit premiul „Cartea Anului 2013”.

Mircea Vasilescu – eseist, critic, istoric literar, jurnalist și traducător român.

Mircea Vasilescu este profesor la Facultatea de Litere, Universitatea din București, unde predă cursuri despre mass-media, politici culturale, marketing cultural, presă culturală. În prezent scrie pe mirceavasilescu.blog și pentru Dilema Veche.

A fost redactor-sef la revista Dilema veche între 1998-2015, a inițiat și organizat Festivalul Dilema veche de la Alba Iulia. A fost membru în board-ul editorial Eurozine rețeaua revistelor culturale europene (2008-2012).

A publicat, între altele, volumele: Iubite cetitoriule. Lectura, public si comunicare in cultura romana veche; Mass-comédia. Situatii si moravuri ale presei de tranzitie; Europa dumitale. Dus-intors intre „noi” si „ei”; Cultura romana pe intelesul patriotilor; Eurotextes. Le continent qui nous sépare. A tradus din Michel Foucault, François Furet, Sergio Romano.

Dialogurile de #peContrasens propun o analiză sistematică a fenomenului cultural, determinat din diverse perspective ştiinţifice (antropologie, sociologie, istorice, filologice, psihologice) şi filosofice, urmărind familiarizarea publicului cu principalele teorii clasice asupra culturii şi civilizaţiei, precum şi cu teoriile modernităţii și post-modernităţii culturale.

Programul Dialogurilor pe contrases

16 sept  – Adriana Babeți & Mircea Vasilescu – Cultură sau Culturi? Despre ce vorbim când nu ne înțelegem.

18 sept  – Bogdan Ghiu & Vasile Popovici – Revoluția la 30 de ani. Zidul și zidurile.

19 sept  – Vlad Tăușance & Mario De Mezzo – ONG vs Politică. De unde începe schimbarea?

21 sept  – Marius Chivu & Alex Condrache – Nostalgie și antinostalgie la români

22 sept – Alex Condrache, Sergiu Spătan și Alex Deaconu – De ce m-aș întoarce acasă?

23 sept – Raluca Voinea & Igor Mocanu – Spațiul Public: zonă temporară de dezbatere sau de existență

24 sept  – Mona Dîrțu & Brîndușa Armanca – Limba de lemn în presă. Mijloc de anticomunicare în masă

25 sept  – Iulia Popovici & Luiza Vasiliu – Și creativitatea e muncă, tovarăși!

Comentarii

comentarii