Acasă Actualitate Digitalizarea programului TM2021 prinde tot mai mult contur. CE nu acceptă amânarea...

Digitalizarea programului TM2021 prinde tot mai mult contur. CE nu acceptă amânarea pe 2022!

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest Timișoara este membru fondator al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană și este implicată în mod activ în viața publică a comunității timișorene.

Pe fondul neliniștilor instalate datorită crizei coronavirusului Covid-19, așteptările pentru o largă participare a publicului la spectacolele, evenimentele și acțiunile culturale din 2021 s-au diminuat, oferind, în schimb, oportunitatea de a înlocui, chiar și numai parțial, audiența publicului prezent de la spectacolele anului cultural prin atragerea unui public internațional, provenit prin mediul online.

Propunerea avansată cu câteva zile în urmă, aceea de a realiza transferul spre comunicarea digitală a producțiilor culturale, așa încât programul  – Timișoara 2021 – să devină de fapt o premieră absolută, într-o primă ediție a Capitalei Culturale Europene în format digital, a suscitat un interes semnificativ, provocând atât reacții de susținere, cât și unele mai rezervate.

Sunt analizate public alternativele pe care comunitatea timișoreană le are la dispoziție pentru a se adapta realităților post-pandemie, în perspectiva anului cultural 2021.

Soluțiile discutate și diversele alternative posibile sunt legate de digitalizare, chiar și numai parțială, ori chiar de amânarea totală a calendarului pentru anul următor.

În schimb, având în vedere noile date ce care le avem despre intențiile și reacțiile orașelor care în acest an sunt desemnate capitale culturale europene, ne îndreptăm acum spre un orizont de planificare, care devine mai clar.

„Cele două orașe care au fost desemnate să deruleze programul oficial al Capitalelor Europene ale Culturii în acest an, Rijeka, din Croația și Galway, din Irlanda, au solicitat Comisiei Europene amânarea calendarului cultural cu un an.

Răspunsul CE a fost sceptic față de viabilitatea unei astfel de soluții, motivat mai ales prin faptul că în 2021 urmează ca alte trei orașe să fie gazdele programului cultural european, Timișoara, Novi Sad și Elefsina, nefiind acceptată desemnarea a mai mult de trei orașe într-un an calendaristic.

Din această cauză obiectivă, recomandările publice ale Comisiei Europene fac referire la faptul că este improbabilă amânarea cu un an a programului cultural.

În schimb, la cererea orașelor desemnate pentru acest program european în 2020 și chiar 2021, anumite evenimente, spectacole sau proiecte culturale din cadrul programului pot fi replanificate si regândite, fie numai prin extinderea în online și digitalizarea producției, fie prin amânare punctuală și reprogramare pentru anul următor, caz în care i se poate solicita Comisiei Europene prorogarea termenelor pentru desfășurarea unora dintre activități, cât și pentru replanificarea finanțărilor pentru anul calendaristic următor”, a explicat rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea.

Comentarii

comentarii