Acasă Actualitate Digul rupt de la Lugoj a fost construit de o firmă din...

Digul rupt de la Lugoj a fost construit de o firmă din Arad care a dat șpagă 2,3 milioane de lei și un teren ca să primească bani europeni pentru lucrare

6569
DISTRIBUIȚI

Digul care s-a rupt în urmă cu câteva zile la Lugoj a fost construit de o firmă care i-ar fi dat mită fostului director de investiții de la Apele Române, Vasile Ofimiaș, ca să primească finanțare pentru lucrarea contractată în 2007, după inundațiile din 2005, scrie G4Media.ro, citând surse judiciare.

E vorba de firma Tehnodomus din Arad, reprezentantă de Sorin-Virgil Henț. Acesta a recunoscut faptele la DNA Oradea.

Potrivit rechizitoriului din decembrie 2017, fostul director de investiții de la Apele Române, Vasile Ofimiaș, a fost deferit Justiției pentru că ar fi primit mită aproape 9 milioane de lei ca să acorde contracte sau finanțări pentru lucrări de îndiguire și regularizare.

Ofimiaș ar fi primit mită 2,3 milioane de lei și un teren de 8.800 de metri pătrați, în valoare de 82.000 lei, pe platoul Padiș din localitatea Budureasa, județul Bihor, ca să îl ajute pe Sorin Virgil Henț de la firma Tehnodomus Arad să obțină finanțare de la Guvern pentru lucrarea de pe râul Timiș.

Contractul a fost în valoare de aproape 147 de milioane de lei, adică peste 30 de milioane de euro, iar fondurile au venit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, prin hotărârea de Guvern 508/2010.

Inițial, directorul a cerut mită un milion de euro și, până la urmă, s-a mulțumit cu terenul și cele 2,3 milioane de lei.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

”În perioada mai 2010 – octombrie 2012, inculpatul Henț Virgil Sorin, în mod repetat, i-a remis lui Ofimiaș Vasile, persoană cu funcție de conducere din cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, un teren în suprafață de 8.800 mp (în valoare de 82.000 lei) și, prin intermediul unei firme paravan, suma totală de 2.361.314 lei. Foloasele respective au fost remise de inculpatul Henț Virgil Sorin pentru ca, funcționarul public, în exercițiul atribuțiilor sale de serviciu, să:

– să supravegheze, să urgenteze și să avizeze întocmirea documentațiilor necesare fundamentării proiectului unei hotărâri de guvern, prin care să se aprobe alocarea sumelor de bani necesare finanțării lucrărilor de consolidare și reprofilare a râului Timiș în anul 2010,

– să-l informeze pe inculpat despre nivelul alocărilor financiare și stadiul în care se află acestea”.

Banii i-ar fi primit prin intermediul firmei ”nepotului” său, care a subcontractat ”lucrări de defrișare, terasamente pentru supraînălțări diguri, procurarea și montarea de geocompozit” de la firma Tehnodomus din Arad. Procurorii au dovedit însă că lucrările subcontractate au fost fictive, însă banii primiți, nu. Cu alte cuvinte, subcontractarea a avut menirea doar de a masca mita pentru Ofimiaș.

Sursa: G4Media.ro

Comentarii

comentarii