Acasă Actualitate Dimitrie Muscă, CAI Curtici Arad: ”În magazinele fermierilor locali, nu veți vedea...

Dimitrie Muscă, CAI Curtici Arad: ”În magazinele fermierilor locali, nu veți vedea carne spălată cu substanțe chimice și repusă în circulație!”

DISTRIBUIȚI

Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici Arad vorbește de o situație de neacceptat și totuși se acceptă, la sfârșitul anului 2023! Piața românească a ajuns să importe 80% din carnea de porc și 60% din laptele de consum.

Acum, se încearcă să se impună ca 5% din pământul agricol al țării să nu fie cultivat, dar trebuie să-l întreții. Așa ceva agricultura nu își poate permite. Este o decizie cu bătaie lungă. Fermierii au ajuns să cumpere îngrășămintele cu 4.500 lei tona, importate bineînțeles, fiindcă combinatul chimic de la Târgu Mureș a fost închis. Toate acestea au făcut ca prețul de cost pe hectar să crească enorm de mult. În această situație, Muscă mai atenționează că, la o producție de 7.000 de kg pe hectar, ajungi să nu fii rentabil, să ai pierderi.

Bineînțeles că aici au intervenit ucrainenii care cumpără îngrășămintele, pesticidele și motorina la jumătate de preț. Atunci, e normal ca ei să își permită să vândă cereale mai ieftin, decât fermierii români, aflați sub regulile Uniunii Europene.

Dimitrie Muscă este revoltat că guvernul a acceptat, ignorând interesul agricultorului român, să intre cantități și mai mari de cereale din Ucraina pe teritoriul țării noastre, chiar când criza grâului a devenit și mai devastatoare.

Muscă vrea hrană românească pentru români

“Au schimbat din nou. De la 2 milioane de tone pe lună, acum vor întra 4 milioane de tone pe lună din Ucraina prin România. Este inadmisibil”.

Muscă a mai explicat că, astfel, marii importatori s-au axat numai pe cerealele ucrainene și au renunțat la cele românești, care au rămas blocate în depozite, în marea majoritate. Dramatic este că nimeni nu a luat atitudine să îi apere pe fermierii români. Mai grav este că nici măcar “noi fermierii nu ne-am unit să mergem să îl luăm la întrebări: Băi, Ciolacule, cum îți permiți?! A face bine unei țări aflate în război, cum e Ucraina, este bine și avem toată compasiunea pentru țara vecină, dar nu poți să faci asta distrugându-ți propria  agricultură, distrugându-ți mâncarea românească”, atenționează directorul CAI.

De aceea Muscă propune ca pentru acest obiectiv nu numai fermierii trebuie să se bată, ci tot natul, tot poporul român, fiindcă toți trebuie să mănânce. Românii nu trebuie să se bucure de  produsele ieftine și de proastă calitate venite din afară că nu e bine. El mai spune că, în magazinele fermierilor locali, nu veți vedea niciodată carne spălată cu substanțe chimice sau cu oțet și repusă în circulație. Nu veți vedea asta în magazinele de proximitate.

Pe de altă parte, fermierii români așteaptă cu nerăbdare dacă  Bruxellesul va lăsa combinatul de la Târgu Mureș să lucreze. Ce nație suntem dacă nu ni se permite ca acest combinat românesc să producă? Un combinat care asigură necesarul de îngrășămintele pentru jumătate din suprafața agricolă a țării? Este posibil așa ceva?

Dimitrie Muscă cere profit românesc și hrană românească pentru români.

Directorul CAI Curtici atenționează încă o dată că trebuie să înțelegem foarte bine că agricultura este cea care pune papa pe masă tuturor. Fără mâncare nu poate trăi nimeni, iar pentru ca situația să fie și mai gravă la importul de alimente este o pierdere 5 miliarde de euro. Trebuie să nu uităm că potențialul extraordinar al României este de a exporta alimente nu de a importa. Odată țara a scăpat de datorii cu produse alimentare și agricole obținute aici, la noi, iar acum am ajuns să ne importăm mâncarea.

E nevoie de o lege a vânătorii

Dimitrie Muscă a vorbit și despre o altă mare și eternă problemă, nerezolvată de 34 de ani: cea a animalelor sălbatice care distrug culturile an de an, fără ca fermierii să fie protejați în vreun fel.

Nimeni nu a putut să rezolve problema aceasta – să facă o lege a vânătorii, care să vină în sprijinul fermierilor, al agriculturii. S-au tot făcut schițe, dar o lege a vânătorii adevărată, utilă agricultorilor, nu există. Fermierii au pagube extraordinare an de an.

Bietul om face cheltuieli mari să înființeze culturi, să dea de mâncare românilor, dar vin animalele sălbatice – iepurii, căprioarele și mistreții, inclusiv hârciogii și șoarecii de câmp – și fac stricăciuni enorme, iar fermierul nu mai poate să își recupereze pagubele provocate de acest vânat.

El lucrează în pierdere, fiindcă nu există o lege a vânătorii care să îi vină în ajutor. Până își găsește dreptatea în justiție durează ani, dar nu mai reușește să recupereze nimic. Rămâne cu pierderile. Atunci, trage o concluzie dramatică: “De ce să mai lucrezi?”

Dimitrie Muscă a dat exemplu șoarecii de câmp. Un fermier ajunge să cheltuiască 1.000 de lei cu distrugerea șoarecilor care distrug culturile! Vânătorii, foarte mulți politicieni și parlamentari, nu mai lasă în viață destule vulpi sau ulii, răpitori care să vâneze șoareci. Asta ca să își protejeze  iepurii, fazanii, căprioarele și mistreții pentru ei. Muscă trage o concluzie tristă că totul este în detrimentul țării. De aceea, se poate spune că țara nu este guvernată sau este guvernată de oameni incapabili, puși în funcții numai pe prietenii.

Dimitrie Muscă a readus în discuție și grava problemă a pestei porcine africane, care de ani face ravagii în efectivele de porci și face ca să importăm 80% din carnea de consum. Fermierul este de părere că nu s-a vrut anihilarea PPA! 

În fiecare an importăm un milion de purcei din Ungaria. Carcasa este 12,30 lei kg, iar din alte țări din UE, 13 lei kg. De ce? Guvernul maghiar asta știe să facă: un comerț în interesul fermierilor săi. Știe să îi protejeze, să își consume cereala, să producă și să exporte. Unde? În România, că suntem la prima mână. Tragi cu praștia de la ei la noi. Iată de ce suntem în situația asta și nimeni nu vrea să vadă cruntă realitate în care se află producătorul român.

Muscă a recunoscut că este foarte revoltat de situația aceasta potrivnică fermierilor, fiindcă are o durere mare!

Acum câțiva ani, PPA-ul a lovit în ferma lui și a fost obligat să omoare 24.500 de capete. După aceea a trebuit să facă investiții de 20 de milioane, a cumpărat matcă și a repopulat ferma, dar niciodată nu a avut garanția că PPA nu va reapărea. Pentru angajații din complexul de porci le cumpără tot, inclusiv maieuri, ciorapi și chiloți pentru a nu ieși cu ei pe stradă sau să meargă acasă.

Astfel, Muscă încearcă să limiteze cu totul posibilitatea de a readuce PPA în fermă. Totuși nimic nu e sigur. A primit despăgubire numai că a acceptat ceea ce au spus autoritățile, altfel, se făceau cercetări ani de zile și el nu mai primea nimic. “La investițiile pe care le-am făcut, totuși am primit mai mult decât nimic. Este păcat. Nu avem oameni capabili care să participe la luarea deciziilor care trebuie luate în interesul României și al agricultorilor!”, a concluzionat directorul CAI Curtici.

Comentarii

comentarii