Anul 2024 a avut toate ingredientele pentru a fi un an al porumbului și al florii soarelui pentru zona de vest. Au existat umiditate și ploi încă de la însămânțare, în lunile martie -aprilie, a fost căldură necesară, iar pornirea în vegetație a plantelor a fost excelentă.
Neașteptatul episod de furtună și grindină din data de 10 iunie nu a afectat prea mult porumbul și floarea, fiindcă plantele și-au revenit.
Aceste culturi au primit lovitura grea după începutul lunii iulie, când zona de vest a fost lovită de secetă cruntă și temperaturi extreme de până la 52 de grade la soare, care au ținut mai mult de două săptămâni.
Cu toate acestea, Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici Arad, preconizează producții de 12 tone, la Olari, dar și producții mai mici, pe terenurile din Curtici.
Dimitrie Muscă a spus că porumbul și floarea soarelui au șanse să se salveze, dar totul depinde de tehnologiile aplicate de fiecare fermier și de specificul solelor. De aceea există mari diferențe de la un teren la altul și de la o fermă la alta.
Riscul este la Curtici
Muscă a avut parte de o ploaie destul de abundentă înainte de instalarea secetei, la ferma de la Olari care a salvat porumbul.
“Am avut pe la începutul lunii iulie o ploaie de 65 de litri pe metru pătrat într-o zi, la Olari, dar la Curtici, cred că porumbul se usucă. Nu a fost atâta ploaie cum a fost la Olari”, a declarat fermierul.
El a adăugat că problema este că fenomenul de absorbție din pământ a apei utile alimentației porumbului este mai mic decât fenomenul de evacotranspirație din plantă prin frunze și prin tulpină.
Meteorologii au anunțat ploi și o răcorire a vremii în Banat, în Arad, Crișana, după data de 20 iulie. Asta ar mai salva ceva pentru că știuletele era trecut de faza de porumb de fiert.
“Prin tulpină, planta de porumb îl mai poate ajuta pe bob ca să rămână sănătos. Să reziste. Altfel, va rămâne șistăvit, iar din producția preconizată vom avea pierderi. Nici eu nu știu cât voi face la Olari, dar am șanse să fac 12 tone. La Curtici, e greu. Dacă ar veni o ploaie pe care o așteptăm ar însemna o șansă mare pentru culturile de porumb și floarea soarelui. Sunt preconizate ploi și scăderi de temperatură. Asta e foarte bine”, a adăugat fermierul.
De ce nu există irigații în Arad?
În condiții de temperaturi extreme și secetă care ar fi soluțiile în lupta cu seceta? Dimitrie Muscă crede că, în această conjunctură în care se află agricultură, nu prea sunt. Pentru a construi un sistem de irigație e nevoie de apă, iar în zona Aradului nu există surse de apă în apropierea câmpurilor agricole.
Muscă a atenționat că marea dramă este că apa din Mureș este dusă în Ungaria, iar asta este foarte grav. Reprezintă un atentat la siguranța alimentară a românilor.
“Noi ce măsuri luăm? Noi stăm și îi facem poză râului cu telefoanele, fiindcă ce frumos curge apa. Este inacceptabil, dar ce poți face dacă miniștrii agriculturii se schimbă la un an – doi. Așa nu se va face nimic pentru agricultură”, apreciază fermierul.
Totuși, Muscă are propria strategie de “luptă” cu canicula! Echipele au pregătit terenul pentru rapiță, lucrând noaptea, pe perioada de secetă extremă cu temperaturi de 50 de grade la soare ziua.
“Asta pentru că pe temperaturile mari nu poți lucra ziua. Omori tractoarele. Facem scarificare, discuim, facem ce trebuie pentru a păstra apa în sol. La noi se mai poate lucra. Nu scoatem bolovani. Tragem în forță”, a spus Muscă.
Anul acesta, el este foarte mulțumit cu rezultatele la cereale. A reușit o premieră! A obținut cea mai mare producție la grâu.
“Nu am făcut eu nicio minune dumnezeiască. 2024 a fost un an de grâu pentru toată zona de vest. Cine a făcut tehnologie a scos producție cine nu a făcut nu a scos producție”.
El a obținut 9.320 de kg pe ha la grâu de pe 1.740 de ha.
“Ca producție pe parcelă am mai scos în alți ani și 9.700, dar vorbim pe total, pe cele 1.740 de hectare Niciodată nu am mai făcut 9.320 de kg la ha”, a concluzionat Dimitrie Muscă.
Pe lângă producția record pe care a făcut-o, grâul are și indicii de panificație foarte buni: între 13% și 14,9% proteină, glutenul până la 35%, masa hectolitrică 81-83.
Dimitrie Muscă lucrează împreună cu fiul său 7.600 de hectare de pământ, deține aproape 3.000 de vaci de rasa Charolaise și Holstein Friză, trei complexe de porci cu 50.000 de capete și două abatoare.