Acasă Sănătate Din cauza crizei de materiale medicale elementare, la Clinica de Chirurgie Vasculară...

Din cauza crizei de materiale medicale elementare, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean Timișoara nu se mai fac operații de reconsțructie vasculară

DISTRIBUIȚI

mihai ionacÎn timp ce primul ministru al România Victor Ponta se operează la genunchi în Turcia, de la Timișoara vine o veste șocantă: din cauza crizei de materiale medicale elementare, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean se suspendă operațiile de reconsțructie vasculară.

”În urma neonorării solicitărilor zilnice de aprovizionare cu materiale strict necesare operațiilor vasculare, pe care colectivul clinicii de Chirurgie Vasculară le-a remis direcțiunii Spitalului Clinic Județean de Urgență Pius Brânzeu din Timișoara (este vorba de peste 500 de referate de solicitare, trimise începând cu 15 mai 2011), din data de luni 22 iunie 2015, colectivul clinicii va fi în imposibilitate de a mai realiza operații de revascularizare arterială (bypassuri, endarterectomii carotidiene, anevrisme etc). Lipsesc materiale elementare: fire de sutură, tuburi de dren, folii sterile de protecție contra infecțiilor a plăgilor operatorii. Din aceleaşi motive, după epuizarea ultimelor rezerve de care mai dispunem în urma achizițiilor prin programul național de sănătate, ale cărui fonduri au fost reduse la jumătate față de anul trecut, estimăm că, începând cu 24 iunie 2015 vom putea asigura exclusiv tratamentul conservator și nu intervențiile operatorii necesare în urgențele vasculare și care se impun în multe cazuri pentru salvarea membrelor de la amputație sau salvarea vieții în cazul anevrismelor”, spune Prof. Dr. Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară.
Conducerea spitalului a fost informată dar nu a prezentat nici o poziție referitoare la posibilitatea de a continua în condiții decente activitatea secției.
”De asemenea am solicitat o soluție conducerii spitalului referitoare la situația existentă, practic fără ieșire, în care pacienții care se adresează clinicii noastre cu toată încrederea, doresc să își salveze membrele de la amputație sau să prevină accidentele vasculare cerebrale, în condițiile în care nu dispunem de materiale, dar pacienții intenționează să își achiziționeze materialele strict necesare”, spune doctorul Ionac care este și președintele Comitetului pentru Registre Naționale, European Board and section of Vascular Surgery.

 

Comentarii

comentarii