Acasă Actualitate Din cei 450.000 de euro ceruți de primarul Nicolae Robu pentru Monumentul...

Din cei 450.000 de euro ceruți de primarul Nicolae Robu pentru Monumentul Revoluţiei din Timișoara s-au adunat doar 1.000

DISTRIBUIȚI

Primarul Nicolae Robu şi-a dorit să ridice un Monument al Revoluţiei până la data de 20 decembrie, când se vor împlini 30 de ani de la declararea Timişoarei ca prim oraş liber de comunism din România. Numai că preţul cerut de artişti se ridică pe la 450 de mii de euro, aşa că edilul a apelat la chetă publică de câte 25 de lei de persoană.

Numai că de vineri, de când a lansat apelul, s-au adunat doar 3.885 de lei de la 27 de persoane, unul singur fiind mai darnic şi a donat 1.000 de lei.

“Sunt 27 de donatori într-o săptămână şi s-au adunat 3.885 de lei. O persoană a dat în nume propriu 1.000 de lei. Fac apel la timişorenii de aici şi de pretutindeni şi la netimişioreni. Vorbim despre un monument dedicat Revoluţiei Române, la ceas aniversar. Cred că 25 de lei poate da oricine. Sunt oameni, firme cu putere economică ridicată şi pot dona mult mai mult. E foarte puţin într-o săptămână. dacă  ne-am mişca mai repede, monumentul din bronz ar putea fi gata până în zilele Revoluţiei, pentru că sunt firme care pot turna repede macheta. Cei care şi-au dat atunci viaţa, au riscat-o, au pierdut-o sau au avut şansa de a supravieţui, merită din partea comunităţii un gest de solidaritate, aşa cum a fost în decembrie 1989. (…). Banii donaţi vor fi folosiţi numai în acest scop, într-o transparenţă totală. Ei intră în conturile Filialei Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar sub supravegherea Primăriei Municipiului Timişoara. Eu voi asigura transparenţa totală”, a afirmat Nicolae Robu.

Monumentul ar urma să fie amplasat în centrul oraşului, într-un scuar între Catedrala Mitropolitană şi Podul Maria.

Edilul a explicat, vineri, de ce s-a întârzit demararea acestui proiect: “Am vrut mai întâi să mergem pe Asociaţia Timişoara Capitală Culturală, dar ea devenind de utilitate publică, se supune în mare măsură legilor din sectorul public şi atunci apăreau foarte mari complicaţii. În final, au ajuns pe conturile Asociaţiei Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Timişoara, care au avut şi ele anumite probleme de blocaj (…). Există o machetă a Monumentului Revoluţiei. A durat atâţia ani, pentru că nu am avut banii necesari pentru ca monumentul să fie realizat din bronz. Dacă reuşim să strângem fondurile, va fi realizat, pentru că se poate turna în bronz într-un timp destul de scurt”.

Comentarii

comentarii