Acasă Cultura Din Polonia, la Timișoara: vernisajul expoziției Magdalena Abakanowicz are loc la Muzeul...

Din Polonia, la Timișoara: vernisajul expoziției Magdalena Abakanowicz are loc la Muzeul de Artă

612
DISTRIBUIȚI

Fundația Interart Triade Timișoara, în colaborare cu Fundația Magdalena Abakanowicz din Varșovia și Muzeul de Artă, din Piața Unirii nr. 1, organizează vernisajul expoziției Magdalena Abakanowicz (1930-2017): Prezență, esență, identitate.

Îngrijită de curatoarea internațională Maria Rus Bojan, această retrospectivă semnificativă a marii artiste poloneze se deschide joi, 19 septembrie 2019, ora 18.00, la Muzeul de Artă Timișoara.

Expoziția va prezenta o selecție impresionantă de lucrări din toate etapele creației artistei, de la începutul anilor ’70, până la sfârșitul anilor 2000.

Una dintre cele mai importante artiste de pe scena artei mondiale, Magdalena Abakanowicz și-a câștigat notorietatea internațională în anii 1960, prin experimentele sale extrem de neobișnuite la acea vreme, sculpturi gigantice din fibră textilă, intitulate generic Abakans.

Aceste structuri fluide, țesute din materiale organice, au extins semnificativ sensul tradițional al sculpturii, transformând suprafața plană a unei tapiserii într-o formă dinamic organizată în spațiu, care declanșează experiențe vizuale și tactile complexe.

Prezentând peste 100 de sculpturi, expoziția își propune să ofere o înțelegere a subiectelor majore din opera artistei, ilustrând modalitățile prin care aceasta a revoluționat istoria artei contemporane, reinventând constant mediul ȋn care a lucrat – sculptura -explică Fundația Triade Timișoara.

Magdalena Abakanowicz s-a născut în Falenty, Polonia, a trăit și a lucrat la Varșovia până în 2017, când s-a stins din viață.

Lucrările ei fac parte din colecția permanentă a marilor muzee din întreaga lume, inclusiv: MoMA, Galeria Națională de Artă din Australia, Muzeul de Artă Modernă din Busan, Muzeul Orașului Hiroshima, Centrul Pompidou, Tate Modern, Metropolitan Museum New York, Muzeul Hirshhorn și Grădina de Sculptură din Washington, DC, Walker Art Center Minneapolis Muzeul Național din Varșovia și Wroclaw.

Comentarii

comentarii