Acasă Cultura Din Slovenia, la Timișoara: 1978

Din Slovenia, la Timișoara: 1978

DISTRIBUIȚI

Spectacolul 1978. Sau cum am trăit trecutul, ca să înțelegem prezentul  va avea loc în 17 februarie, de la ora 16, în clădirea fostei Facultăți de Hidrotehnică a UPT, de pe Aleea Ghirodei 32

Spectacolul „1978”, în regia slovenului Tomi Janežič, vorbește despre România anilor 1970 și este o docu-ficțiune transgenerațională bazată pe poveștile personale ale actorilor și ale regizorului.

Este o poveste despre anii comunismului într-un apartament din România, o poveste despre evenimente locale și globale care fac legătura dintre Timișoara și Nova Gorica (Slovenia) – la granița cu Italia – orașe care au fost parte din Imperiul Austro-Ungar.

„1978” face parte dintr-o serie de 12 spectacole numită Destin(y)ation, care va reuni teatre din mai multe țări pentru un proiect creat special pentru Capitala Europeană a Culturii 2025 Nova Goriza, locul natal al lui Janežič.

Cele 12 piese miniaturale sunt scrise de Simona Semenič, o renumită dramaturgă din Slovenia, cu care a mai colaborat Janežič în trecut.

„1978” va fi invitat la Nova Gorica – GO25!, Capitala Europeană a Culturii în 2025, în colaborare cu Mittelfest – Festivalul internațional din Cividale, Italia.

Teatrul Maghiar Timișoara a redeschis, pentru acest spectacol-fluviu un spațiu uitat din Timișoara: o clădire care aparține Politehnicii, aflată la marginea orașului, înspre Ghiroda.

 

Comentarii

comentarii