Acasă Cultura Dincolo de negru, cu artistul timișorean Atila Gomboș, la galeria Helios

Dincolo de negru, cu artistul timișorean Atila Gomboș, la galeria Helios

637
DISTRIBUIȚI

La galeria de artă Helios din centrul Timișoarei, va avea loc joi, 19 august, la orele 18:00, vernisajul expoziției „Dincolo de negru”. Aceasta va putea fi vizitată până în 28 august 2021.

Expoziția face parte din demersul de cercetare al artistului timișorean Atila Gomboș, doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Arte a Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara. El îl are coordonator pe profesorul universitar doctor Stelian Acea. Expoziția, după cum sugerează și titlul ei, este un proces de interogare metafizică a valențelor (non)culorii, în acest caz, a negrului.

Prezența în expoziție a mai multor limbaje de exprimare artistică (fotografie, fotomontaj, pictură, mixt-media, artă generativă) se justifică atât prin paleta largă și rolurile multiple ale negrului în artă, dar, mai cu seamă, prin acela că demersul conceptul a necesitat o abordare amplă, diferită, dar convergentă în același timp, atât intradisciplinar cât și interdisciplinar.

Astfel, fotografia și pictura se intersectează atât între ele, cât și cu mai puțin cunoscuta, dar nu noua, artă generativă, rezultând o congruență conceptuală.

Conceptualitatea expoziției „Dincolo de negru” dă astfel frâu liber astfel unei ciclități, unui perpetuum, unei liniarități intuitive. 

Motivația alegerii conceptualității în opinia artistului Atila Gomboș este aceasta: „Negrul, în toate culturile lumii, dar și în științele exacte, este singura culoare (în fapt, negrul nu este o culoare, fiind o non-culoare, alături de alb) din care se naște, se formează materia și în care, negreșit, se dezintegrează aceeași materie.

Domnul conferențiar universitar doctor Gabriel Kelemen a explicat:: „Dincolo de negru operează cu simbolistica ermetică a negrului, a beznei ancestrale, nu în ipostaza funebră ci ca instanță implozivă siderală, frizând într-o o manieră postmodernă cu inflexiuni nihiliste vidul quantic, atingând cu tact, sincretic, originea universului alături de marile interogații ale Genezei.

Expoziția este găzduită de Galeria de artă Helios din Timișoara, în perioada 14-28 august 2021, iar vernisajul va avea loc joi, 19 august, la orele 18:00.

Comentarii

comentarii