Acasă Cultura Dincolo de negru sau despre întunericul fertil, într-o inedită expoziție de artă,...

Dincolo de negru sau despre întunericul fertil, într-o inedită expoziție de artă, la galeria Helios

DISTRIBUIȚI

La galeria de artă Helios, din Piața Victoriei nr. 6, situată în centrul Timișoarei, a avut loc, joi, 19 august, seara, vernisajul expoziției „Dincolo de negru”, a tânărului artist Attila Gomboș, doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Arte a Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

El îl are coordonator pe profesorul universitar doctor Stelian Acea. Expoziția, după cum sugerează și titlul ei, este un proces de interogare metafizică a valențelor (non)culorii, în acest caz, a negrului

Conf.univ.dr. Gabriel Kelemen  vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici Timișoara, a explicat: „Expoziția este concepută și centrată în zona insondabilă a începutului în sens cosmogonic și provoacă prin discursul minimalist  abisal, axat pe metafizica vacuității,  a întunericului fertil de dinaintea logosului, vazut ca matrice arhetipală generativă, un soi de materia prima misterica pe care sau din care se manifestă etapizat apariția și construirea cosmosului. Dincolo de negru operează cu simbolistica ermetică a negrului, a beznei ancestrale, nu în ipostaza funebră ci ca instanță implozivă siderală, frizând într-o o manieră postmodernă cu inflexiuni nihiliste vidul quantic, atingând cu tact, sincretic, originea universului alături de marile interogații ale Genezei.

Conf. Kelemen a relevat și faptul că fotografia și pictura se intersectează între ele în lucrările expuse. “Prezența în expoziție a mai multor limbaje de exprimare artistică (fotografie, fotomontaj, pictură, mixt-media, artă generativă) se justifică atât prin paleta largă și rolurile multiple ale negrului în artă, dar, mai cu seamă, prin acela că demersul conceptul a necesitat o abordare amplă, diferită, dar convergentă în același timp, atât intradisciplinar cât și interdisciplinar. Astfel, fotografia și pictura se intersectează atât între ele, cât și cu mai puțin cunoscuta, dar nu noua, artă generativă, rezultând o congruență conceptuală. Conceptualitatea expoziției „Dincolo de negru” dă astfel frâu liber astfel unei ciclități, unui perpetuum, unei liniarități intuitive”.

Motivația alegerii conceptualității în opinia artistului Attila Gomboș este aceasta: „Negrul, în toate culturile lumii, dar și în științele exacte, este singura culoare (în fapt, negrul nu este o culoare, fiind o non-culoare, alături de alb) din care se naște, se formează materia și în care, negreșit, se dezintegrează aceeași materie.” Expoziția este găzduită de galeria de artă Helios din Timișoara, în perioada până în 28 august 2021.

 

Comentarii

comentarii