Acasă Actualitate Diplomacy for CSDP Missions. UVT își concretizează contribuția la Colegiul European de...

Diplomacy for CSDP Missions. UVT își concretizează contribuția la Colegiul European de Securitate și Apărare

259
DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timișoara lansează oficial, prin intermediul structurilor aferente ale Serviciului European de Acțiune Externă al Uniunii Europene, cursul de pregătire „Diplomacy for CSDP Missions” organizat sub egida ESDC1.

La curs colaborează specialiști aparținând unor instituții de renume precum Academia Diplomatică din Viena, Institutul Diplomatic Român, dar și din partea Oxford Digital Diplomacy Research Group (Oxford University) și a Ministerului Afacerilor Externe din România.

Acesta este structurat în format pilot, iar înscrierile sunt realizate doar prin intermediul instituțiilor guvernamentale ale fiecărui stat membru al UE. Urmare a proiectelor strategice derulate și a orientării structurale către dezvoltarea culturii de securitate în mediul academic, Universitatea de Vest Timișoara a obținut în 2020 statutul de membră a Colegiului European de Securitate și Apărare al UE, în cadrul căruia participa, prin componente educaționale, la dezvoltarea resurselor umane din UE.

Despre deschiderea UVT către cultura de securitate europeană, rectorul acestei instituții academice, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, a precizat:

„Concretizăm contribuția UVT la activitățile Colegiului European de Securitate și Apărare (ESDC) prin acest curs pilot, dedicat pregătirii în domeniul diplomației, pentru actorii interesați de misiunile aferente Politicii Comune de Securitate și Apărare a UE. Astfel, ne implicăm direct pentru susținerea intereselor publice ale României în corul familiei națiunilor europene unite”.

Colegiul European de Securitate si Apărare (ESDC) a fost înființat în 2005, cu scopul de a oferi programe educaționale la nivel strategic pentru politica europeană de securitate și apărare, concretizată în Politica Comună de Securitate și Apărare europeană (Common Security and Defence Policy – CSDP 2 ).

Statele membre UE participă prin efort voluntar la această structură de pregătire a specialiștilor europeni în securitate și apărare, din care fac parte funcționari publici, diplomați, ofițeri de poliție și personal militar din statele membre ale UE și instituțiile UE implicate în CSDP.

Comentarii

comentarii