Acasă Actualitate Direcţia Agricolă Timiş a declanşat războiul împotriva gândacului păros

Direcţia Agricolă Timiş a declanşat războiul împotriva gândacului păros

DISTRIBUIȚI

doru petanec dir dja timis DSCF1172Specialiştii de la Direcţia Judeţeană Agricolă (DJA) Timiş au declanşat războiul împotriva gândacului păros care face ravagii în cultura de rapiţă şi grâu, dar şi asupra pomilor fructiferi, în mai multe localităţi din judeţ.

Prof. Doru Petanec (foto), directorul DJA Timiş, a declarat că s-au luat unele exemplare de insecte pentru a se face teste cu insecticide asupra lor. Măsura este cu atât mai necesară, cu cât, toamna gândacii se retrag în pământ la iernat şi vor ieşi tocmai la primăvară, când vor ataca iarăşi culturile.

„Ne-am gândit aşa: «Care formă e mai sensibilă, cea de primăvară sau de toamnă?». Noi luăm exemplarele şi le trimitem specialiştilor de la Bucureşti să le «bombardeze» cu anumite insecticide. Vrem să vedem cât de sensibile sunt aceste forme de toamnă, faţă de gândacii care ies primăvara după ce au stat peste iarnă în pământ şi au flămânzit. Să testăm care or fi mai vulnerabili – cei de primăvară sau aceştia care intră în pământ toamna”, a declarat prof. Petanec.

Problema este că, în acest moment, nu există însă o substanţă care să suprime acest gândac. Există un codex, o listă cu produsele omologate, avizate de către ministerele Agriculturii, Sănătăţii, Mediului, cu drept de a fi folosite în teritoriu. Nu este omologat, la ora actuală, niciun produs pentru acest gândac şi, ca atare, orice bună intenţie a unui fermier, a unei primării, de a se descotorosi de insectă se opreşte de această interdicţie. S-a găsit o cale nu prea corectă de a se folosi produse care se presupune că sunt bune pentru acest dăunător, dar sunt omologate pentru un alt dăunător. Se fac tratamente pentru un dăunător X, care este omologat, şi de fapt se face combatere pentru celălalt. Şi pot veni inspectorii de la Mediu sau de la unitatea fito-sanitară pentru a-i amenda.

Comentarii

comentarii