Acasă Cultura Direcția pentru Cultură Timiș dă startul, miercuri, „Serilor patrimoniului” ediția 2019

Direcția pentru Cultură Timiș dă startul, miercuri, „Serilor patrimoniului” ediția 2019

DISTRIBUIȚI

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, strada Pacha nr. 8 din Timișoara, dă startul pe anul 2019 noii ediții a amplului programului cultural „Serile patrimoniului”, în 23 ianuarie, de la ora 19.00, în sala StudioArt a Casei Artelor.

Am început proiectul “Serile patrimoniului” în 2018. Scopul nostru a fost acela de a face ca publicul din Timișoara să cunoască “poveștile” zonei și să își dea seama că patrimoniul – fie că vorbim despre patrimoniul arhitectural, arheologic, industrial sau chiar… gastronomic – nu este o chestiune abstractă, care nu îi privește decât pe specialiștii din domeniu. Dimpotrivă, este un bun al nostru, al tuturor, parte a identității noastre, și deci, suntem datori să îl cunoaștem și să îl protejăm. Proiectul “Serile patrimoniului” s-a bucurat de un mare succes anul trecut, am putea spune chiar neașteptat, fapt pentru care am decis să îl continuăm și în 2019”, spune Victor Bunoiu, consilier în cadrul DJC Timiș.

Subiectul primei întâlniri din acest an este “Începuturile stăpânirii habsburgice în Banat – imaginea cartografică a provinciei”. Conferenţiar este istoricul Josef Wolf de la Institutul de Istorie şi Geografie Regională a Şvabilor Dunăreni din Tübingen şi curator al expoziţiei “Hartă şi teritoriu. România în cartografia europeană, sec. XV-XIX”, prezentată la Muzeul Bantului (Bastionul Terezian).

Începuturile stăpânirii habsburgice în Banat sunt strâns legate de percepţia schimbată a administraţiei centrale şi provinciale a spaţiului geografic şi teritorial-politic. Cartografierea ţării a constituit un element esenţial al practicii de guvernare. În centrul atenţiei stă procesul de cunoaştere a spaţiului luat în stăpânire, de către militari, administraţie, topografi şi ingineri în perioada timpurie a stăpânirii habsburgice (1716-1739). O atenţie deosebită este acordată primei hărţi topografice manuscrise a Banatului (1717), aflată în colecţia dr. Ovidiu Şandor şi hărţii generale manuscrise elaborate în anii 1723-25 (aşa numita “Hartă a lui Mercy”). Imaginea cartografică renovată a Banatului este contrastată cu perspectiva specifică perioadei târzii a epocii otomane (1690-1716)”,  a explicat istoricul Josef Wolf.

Întâlnirea va fi precedată, între orele 17 și 18, de un tur ghidat în expoziția “Hartă. Teritoriu – România în cartografia europeană” de la Muzeul Banatului. Înscrierile pentru acest eveniment se fac pe adresa de email: arheologie@culturatimis.ro, până în 22 ianuarie, ora 16.00 -a informat DJCA Timiș.

 

Comentarii

comentarii