Acasă Actualitate Directorul Colterm răspunde la acuze

Directorul Colterm răspunde la acuze

DISTRIBUIȚI

„Imaginea societăţii a fost puţin şifonată”, spune Aurel Matei, directorul Colterm
altDirectorul general al Colterm, Aurel Matei, a ieşit, luni, într-o conferinţă de presă, pentru a demonta în faţa timişorenilor toate acuzele care au fost aduse în ultimele două săptămâni societăţii pe care o conduce. „Am ţinut să prezint aceste aspecte pentru că, toată săptămâna trecută, presa a vuit de ce se întâmplă la Colterm, iar imaginea societăţii a fost puţin şifonată”, a declarat Matei, începând şirul de explicaţii defensive. Conform directorului societăţii de termoficare a Timişoarei, Colterm nu are opt directori, aşa cum s-a vehiculat, ci doar trei, iar salariul lui Aurel Matei, întâiul om din organigrama Colterm-ului, nu este, lunar, în mână, decât în jur de 3.800 de lei şi nu un salariu de ordinul miilor de euro. Asta în condiţiile în care conduce o societate cu aproximativ 1.200 de angajaţi, a ţinut să adauge Matei. În plus, curtea Coltermului nu e plină cu maşini de lux, iar salariile angajaţiilor au fost întotdeauna plătite la timp, mai spune Matei, considerând aceste acuze ca fiind doar „mici răutăţi”. Partea deranjantă a acuzelor, spune Matei, este cea în care s-a spus că SC Colterm SA ar fi achiziţionat o turbină cu aburi la un preţ prea mare. „Sunt unele declaraţii care m-au deranjat foarte mult, cum că am fi achiziţionat o turbină cu aburi la un preţ de trei ori mai mare decât cel al pieţei. Dar nu vad cine ar putea să spună care este preţul pieţei, mai ales că mai există foarte puţini producători de acest tip de utilaj. Turbina a fost cumpărată în urma unei licitaţii şi a costat 3,190 milioane de euro. Probabil cei care acuză au făcut o eroare şi se dorea atacarea achiziţionării motoarelor termice din Freidorf, care au fost cumpărate tot în urma unei licitaţii. Se fac afirmaţii obsesiv, de câţiva ani, de aceleaşi persoane”, spune Matei. Declaraţiile defensive ale lui Aurel Matei vin după ce, în ultimele două săptămâni, pe fondul scumpirii gigacaloriei facturate timişorenilor de către Consiliul Local Timişoara, acuzele au curs la adresa SC Colterm SA. Iar asta a prejudiciat imaginea societăţii, care ar avea de pierdut prin prisma faptului că este prinsă într-o serie de contractări, chiar şi a unui credit pentru ieşirea din situaţia dificilă generată de criza economică.

Corpul de control al Prefecturii a vizitat Coltermul

După ce, în plenul din luna iulie, consilierii municipali ai Timişoarei au hotărât prin vot majorarea cu 15 la sută a preţului de facturare a gigacaloriei în Timişoara, în paralel cu mărirea cu 15 la sută a ajutoarelor pentru încălzire, prefectul de Timiş, Mircea Băcală, a anunţat că va ataca în contencios-administrativ hotărârea de consiliu local. Atacul nu a fost încă întreprins, însă prefectul a trimis Corpul de control al Instituţiei prefectului Timiş să verifice activitatea Colterm. Asta chiar dacă, spun anumite voci, corpul de control al prefectului nu are niciun fel de autoritate la o societate comercială. „Nu comentez legalitatea controlului, dar pentru că nu am avut nimic de ascuns, am pus la dispoziţia corpului de control toate documentele care ne-au fost solicitate”, spune Aurel Matei, directorul Colterm. „S-a spus, pe ton acuzator, că dosarul a fost foarte voluminos. Este şi normal ca dosarul să fie foarte mare, pentru că au fost solicitate de către corpul de control foarte multe documente, care au fost puse la dispoziţie”, mai spune Matei, explicând că orice instituţie a statului va veni să verifice activitatea Colterm, va vi tratată cu aceeaşi deschidere. „Anual avem controale. Suntem un mare contribuabil şi e normal să existe astfel de controale”, mai spune Matei. Rezultatul controlului efectuat acum la Colterm va fi prezentat, cel mai probabil, în cursul acestei săptămâni.

„Rugăm frumos consumatorii să ne remită contractele semnate”
Scumpirea gigacaloriei a fost puternic contestată şi de Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT), preşedintele Petru Olariu îndemnându-i pe timişoreni să nu semneze contractele-cadru trimise de Colterm, pe motiv că nu conţin şi o anexă care să informeze asupra majorării preţului energiei termice. Viorel Avramovici (foto), inginer-şef Distribuţie-Exploatare în cadrul Colterm, susţine că respectivele contracte-cadru au fost trimise încă dinainte de a se discuta măcar despre o majorare, iar Anexa 3, despre care vorbesc reprezentanţii FALT, nu trebuie să cuprindă preţul gigacaloriei. În schimb, Colterm are obligaţia ca în termen de 15 zile de la majorarea preţului, să informeze consumatorii asupra acestui aspect. „Rugăm frumos consumatorii să ne remită contractele semnate, acestea fiind trimise înainte de a se discuta despre orice scumpire. În plus, nu avem obligaţia, conform legii, să trecem un tarif în Anexa 3 a contractului-cadru. Livrarea de agent termic e interzisă fără a exista un contract”, spune Viorel Avramovici, explicând că s-ar putea ajunge la situaţii neplăcute, lucru nedorit, mai ales că în Timişoara nu există consumatori la care să fie oprită furnizarea energiei termice. „Consumatorul timişorean este bun-platnic. Nu avem blocuri deconectate pentru neplată”, mai spune Avramovici.

Comentarii

comentarii