Acasă Actualitate Directorul demis Liviu Cocean dă drumul la dezvăluiri. Primul episod: situația Pieței...

Directorul demis Liviu Cocean dă drumul la dezvăluiri. Primul episod: situația Pieței Bălcescu

DISTRIBUIȚI

Joi, 30 septembrie, la o zi după ce a fost acuzat de „delapidare”, Liviu Cocean a fost demis din funcția de director general al Piețe SA de consiliul de administrație, aceeași entitate care ar fi descoperit și neregulile. Vineri, deja fostul director anunță că își va elibera biroul, însă nu va uita cine „a făcut tot posibilul ca să nu mai pot munci în slujba piețelor”. Cocean se referă la primarul Dominic Fritz.

Decizia de demitere a lui Cocean era motivată de mai multe abateri, dar în general de „pasivitate”: „mari deficiențe în administrarea patrimoniului societății și ocuparea abuzivă a unor spații de către persoane cu care nu există încheiat niciun contract; suspiciuni de delapidare și gestiune frauduloasă, în legătură cu care a fost depusă o sesizare organelor de cercetare penală de la Poliția Timiș; nereguli legate de sănătatea publică, care au condus la închiderea halei de lactate din Piața Badea Cârțan de către Direcția Sanitar Veterinară Timiș și apoi Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Timiș; lipsa investițiilor majore în piețele timișorene; lipsa unui sistem de colectare a informațiilor legate de calitatea serviciilor prestate; pasivitate față de recuperarea cheltuielilor cu utilitățile făcute de clienți/chiriași”.

Demiterea consiliului de administrație a fost salutată de Fritz, într-o postare pe rețelele de socializare: „După plecarea directorului Nasleu, recunosc că nu am așteptat minuni. Piețele Timișoarei sunt încă în secolul trecut în ceea ce privește condițiile pe care le oferă producătorilor și cumpărătorilor. Dar mă așteptam ca directorul să blocheze rigola prin care se scurg bani fără identitate. În ultimele luni, membrii CA au tot sesizat că lucrurile nu merg în direcția bună și au lăsat măsuri concrete. (…) Societatea pierdea, se pare, 30.000 de euro pe lună (!), banii neîncasați probabil ducându-se în alte buzunare. (…) Atacul politic și auto-victimizarea cu care reacționează fostul director nu mai au cum să dreagă busuiocul (…)”.

Replica fostului director a venit vineri dimineață, tot pe rețelele de socializare: „Astăzi merg să eliberez biroul atât de râvnit de la PIEȚE S.A. și mă aștept la lucruri interesante după ce ieri am fost avertizat că nu pot intra în instituție decât însoțit de un angajat anume, pentru că altfel vor suna la 112… Fără cuvinte. Să ne înțelegem… Toată fumigena asta cu plângerea penală la adresa mea nu are doar rolul de a pune mâna pe o societate profitabilă (fără niciun merit al USR-Fritz), ci și de a abate atenția de la adevăratele probleme ale Timișoarei, pe care le cunoașteți, le vedeți și le simțiți! Doresc să vă anunț că de astăzi înainte noul meu subiect favorit va fi Dominic Fritz, căruia o să îi afectez un timp generos, din moment ce a făcut tot posibilul ca să nu mai pot munci în slujba piețelor și utilizatorilor ei, iar timpul liber să îl folosesc «pentru el»”.

Fostului director nici nu i-a luat mult să găsească critici la adresa primarului, din moment ce Fritz, chiar în postarea în care anunța schimbarea de la „Piețe”, a pus un selfie făcut în Piața Bălcescu. Piață al cărei teren a fost pierdută în instanță de primărie, iar situația asupra clădirilor este și ea incertă.

„Păi măi, Nea Nimic, tu pui poză la postare cu Piața Bălcescu, care nu se mai află în administrarea PIEȚE S.A., după ce a fost pierdută în instanță într-un proces de retrocedare cu Biserica Catolică? Știu…o să spui că nu știai, dar să dai terenul de sub Biserica de vis-a-vis ai știut. Poate se sesizează cineva și te întreabă cum ai făcut asta. Dacă o să spui că ai avut temei legal, atunci de ce nu ai făcut schimb cu terenul pe care l-ai pierdut la Piața Bălcescu? Pentru că acele clădiri de pe terenul în cauză cică sunt ale Primăriei, măi incompetentule!? Știai că acele clădiri sunt de fapt neintabulate? Asta poate și pentru că arhitectul șef, împreună cu cei de la Urbanism, sunt mai preocupați să trimită adrese la societate cum că repară Cocean piețele fără autorizație de construcție, acolo unde clar nu trebuie. Dovada acestui fapt este că nici Biserica Catolică nu poate administra ce a câștigat, nici Primăria nu poate dărâmă niște clădiri care nu sunt intabulate. Mai tare este că nici nu le va putea intabula ca să le dărâme, acum că nu mai are terenul ca la nebuni. Atenție mare când și cum va dobândi Primăria acel teren! Dacă nu îl dobândește, Primăria va rămâne cu o insulă de teren în mijlocul fostei piețe, zona cu care se încordează în poză Nea Nimic”, detaliază fostul director.

Promițând și alte dezvăluiri care „să ajungă la cine trebuie, când trebuie și cum trebuie”, Cocean încheie: „Observați ce «bandit» e primarul când spune că «societatea pierdea, se pare» pentru a nu își asumă ceva ce nu poate dovedi dacă o să îl dau în judecata, în schimb și-a trimis protejata (ce tare o sa fie subiectul ăsta) cu 0 experiență în conducerea și administrarea unei societății comerciale conform standardelor din România, să îmi facă plângere penală. În concluzie, de acum înainte, lumina e pe voi, băieți”.

În ceea ce privește situația terenurilor din Piața Bălcescu, și Ziua de Vest a abordat (indirect) subiectul. În martie 2020, când comercianții de animale care veneau aici duminică de duminică au început să fie alungați – inițial din cauza unei dispoziții a DSVSA – a ieșit la iveală faptul că terenul ar urma să fie preluat de biserică. Ce-i drept, procesul a fost pierdut sub administrația Robu, însă reprezentanții parohiei nu excludeau eventuale înțelegeri, mai ales că existau anumite discuții și în privința clădirii lăcașului de cult. Între timp, aceasta din urmă a fost cedată gratuit episcopiei, aceasta fiind, de fapt, neregula acuzată de Cocean.

Comentarii

comentarii