Acasă Actualitate Dirijorul Radu Popa se adresează Senatului: concursul de la filarmonică, „falsificare” în...

Dirijorul Radu Popa se adresează Senatului: concursul de la filarmonică, „falsificare” în beneficiul interimarului Andriș

DISTRIBUIȚI

Radu Popa, unul dintre cei doi candidați înscriși în cursa pentru conducerea Filarmonicii „Banatul” Timișoara, unde lucrează ca dirijor încă din 2007, se adresează și Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții din cadrul Senatului României. Anterior, într-o cerere trimisă Ministerului Culturii, acesta prezentase presupuse „ilegalități” comise în organizarea procedurii. Acum, în adresa către Senat, acesta reia aceleași critici, dar scrie „negru pe alb” și că ar fi favorizat contracandidatul său, Ovidiu Andriș, cel care este și în prezent director interimar al instituției pentru a cărei conducere „plină” candidează.

Ar fi de amintit că dosarul dirijorului Radu Popa a fost respins inițial de comisia de concurs „secretă”, pe motive aparent absurde. Până la urmă, dosarul i-a fost admis după contestație, cu mențiunea că acesta a trebuit să își obțină de la școala doctorală a Universității de Muzică din București diplomele originale de licență. În primă fază ar fi existat și anumite presupuse neajunsuri în privința experienței și pregătirii în management a dirijorului, însă acestea nu au mai fost reluate de organizatori după contestație.

Acum, în cererea adresată Senatului, Popa reia problema semnalată și anterior, cea referitoare la experiența de management și pregătirea în management, dar vorbește și despre anumite prevederi din anunțul public care ar crea „o situație discriminatorie și abuzivă”. Concluzia dirijorului ar fi că „Toate acestea indică posibilitatea unui demers fraudulos, de falsificare a concursului pentru postul de manager al Filarmonicii «Banatul» Timișoara, în beneficiul domnului Andriș Ovidiu Florian”.

Mai exact, adresa trimisă de Radu Popa arată cam așa:

Pentru corectitudine, ar fi de menționat că legislația este destul de interpretabilă în ceea ce privește experiența în domeniul studiilor. În general, inclusiv voluntariatul în ONG-uri – deși nu contribuie la vechimea în muncă – poate fi interpretat ca o astfel de experiență, cu atât mai mult conducerea unei astfel de organizații. În ceea ce privește cei „7 ani de experiență în domeniul studiilor” din HCL 430/2021, această cerință este valabilă doar funcțiilor publice de conducere. Or, la filarmonică avem personal contractual. În plus, potrivit aceluiași HCL, conducătorilor instituțiilor de cultură din subordinea primăriei le sunt prevăzute alte cerințe, niciuna stabilind care ar fi experiența minimă necesară, stabilirea acestei limite fiind lăsate la îndemâna fiecărei comisii de concurs.

Pe de altă parte, preferința primarului Dominic Fritz pentru Ovidiu Andriș nu este deloc un secret. După ce Ioan Gârboni a „zburat” de la conducerea instituției, a fost organizată o primă încercare de a-i găsi înlocuitor, dar acel concurs a fost până la urmă suspendat de instanțele de judecată, la insistențele fostului director. Totuși, în perioada următoare, Fritz l-a numit interimar pe Andriș, cu toate că dosarul acestuia a fost singurul respins la prima probă a concursului respectiv. Ce-i drept, între timp a mai putut acumula experiența care data trecută îi lipsea.

Comentarii

comentarii