Acasă Editorial Discrepanţe salariale în mediul privat, între Vest şi celelalte zone ale ţării.

Discrepanţe salariale în mediul privat, între Vest şi celelalte zone ale ţării.

DISTRIBUIȚI

aurel mihutSalariile angajaţilor firmelor private din vestul ţării au crescut de două ori mai mult decât în restul ţării. Cel mai bine se câştigă însă în Capitală, unde salariile au crescut anul acesta cu 3,4%, iar salariul mediu brut este de 4.600 de lei.

În judeţul Timiş, salariul mediu brut în mediul privat a crescut cu 8%, aproape dublu faţă de media naţională de creştere a salariilor de 4,1%, potrivit ediţiei din acest an a studiului salarial şi de beneficii PayWell România, realizat de PwC România. În schimb, în judeţele din Transilvania, Muntenia şi din Estul României, salariul mediu brut a rămas la acelaşi nivel cu anul precedent.
Întrebarea firească care ne-o punem este: de ce nu pot şi celelalte zone ale ţării să se ridice la nivelul Vestului?
Unul dintre răspunsurile la această întrebare este faptul faptul că în zona de Vest vin banii care creează locuri de muncă cu valoare adăugată mai mare. Principala diferenţă dintre vest şi celelalte judeţe în materie de forţă de muncă şi remuneraţie a acesteia este dată de cerere de forţă de muncă şi de calificare. Dacă ne întrebăm de ce salariile au crescut mai mult în vestul tării, explicaţia este pusă şi pe seama somajului mic, de doar 3-4%, faţă de 7% la nivel naţional şi a cererii mari de muncitori calificaţi. O altă cauză a creşterii salariilor în mediul privat din zona de vest a ţării este faptul că investitorii nu vin în Moldova, Muntenia, Oltenia, unde există o sărăcie cruntă, pentru simplul motiv că nu avem autostrăzi. Nu avem autostrăzi – nu vin investitorii, nu avem fabrici – nu avem locuri de muncă. Este o ecuaţie foarte simplă, pe care guvernanţii noştri ar trebui să o înţeleagă. Cele mai mari salarii medii brute le oferă firmele care au o cifră de afaceri între 25 si 100 de milioane de euro, cu 70% mai mult faţă de companiile care au o cifră de afaceri de sub 10 milioane de lei şi cu 8% peste cele oferite de firmele cu afaceri de peste 100 de milioane de lei. Conform sursei PwC exemplificăm câteva judeţe cu salariul mediu brut 2013-2014: Bucuresti-Ilfov – 4.450 – 4.600; Cluj – 3.000 – 3.000; Timiş – 3.000 – 3.250; Iaşi – 2.600 – 2.650; Constanţa – 2.560 – 2.530.
Diferenţele sunt similare şi din punct de vedere al numărului de angajaţi: nivelul salarial mediu în companiile cu un număr de angajaţi cuprins între 100 şi 1.000 fiind mai mare cu 71% comparativ cu cele cu mai puţin de 100 de angajaţi, respectiv cu 16% comparativ cu cele cu peste 1.000 angajaţi. Aşadar, ce e de făcut?. Soluţia trebuie să vină din partea politicienilor, care trebuie să se gândească nu numai la interesele lor, ci şi la ale celor care i-au ales.

Comentarii

comentarii