Acasă Sănătate Discriminarea absolvenților de medicină! Ce propune conf. dr. Florin Bîrsășteanu, cadru didactic...

Discriminarea absolvenților de medicină! Ce propune conf. dr. Florin Bîrsășteanu, cadru didactic la UMF Timișoara?

DISTRIBUIȚI

florin barsasteanunConf. univ. dr. Florin Bîrsășteanu, cadru didactic la UMF Timișoara, susține că absolvenții de medicină din țara noastră au dreptul la un rezidențiat în România, pentru ca să nu mai fie obligați să plece în alte țări europene, acolo unde pot începe etapa postuniversitară a Rezidențiatului fără examen de admitere.
În timp ce în majoritatea țărilor UE etapa de intrare în rezidențiat este asigurată absolvenților cu licență ce termină studiile de specialitate (medicină, medicină dentară şi farmacie), în România accesul la pregătirea postuniversitară de tip rezidențiat este condiționat de un examen de admitere, un procedeu discriminatoriu și inechitabil, defavorizant pentru mediul medical românesc în piața unică a serviciilor medicale europene.
Un absolvent de medicină din România este “invitat” să aleagă o altă țară din UE pentru ca să-și realizeze studiile potuniversitare de medicină, medicină dentară sau farmacie, în cazul în care nu reușește la actualul examen de admitere la Rezidențiat organizat în sistemul nostru medical public. Cred că e timpul să eliminăm prevederile cu privire la Concursul Național organizat de Ministerul Sănătății pentru admiterea la Rezidențiat, așa cum o spun și mulți alți specialiști din domeniul sănătății. Este acută nevoie de o armonizare a articolelor din legislație și, evident, de o nouă prevedere legală pentru organizarea Rezidențiatului fără examen de admitere. Voi propune Parlamentului această modificare legislativă, în beneficiul medicilor români și pentru sănătatea românilor”, a explicat dr. Bârsășteanu.

Comentarii

comentarii